2024. április 16. - Csongor

Környezetkímélő benzin-dízel koktél

A wisconsini Madison Egyetem üzemanyag-kutató vegyészei Rolf Dietz irányításával olyan üzemanyag-keveréket kísérleteztek ki, amellyel a motor teljesítménye 20 százalékkal nő, fogyasztása és azzal károsanyag-kibocsátása ugyanakkor 33 százalékkal csökken.
2009. október 8. csütörtök 10:27 - HírExtra
Amennyiben a benzint dízelolajjal keverve öntik motorba, az a jobbik esetben megáll, a rosszabbikban tönkremegy vagy felrobban. A kutatók az 50/50 százalékban keverttől fokozatosan jutottak el az ideális, 85/15 százalékos benzin-dízel "koktélig". Ám közvetlenül a motorba töltve ez sem működött, ezért speciális adagolórendszert is ki kellett hozzá alakítani.
A Fast Response Blending Fuel (gyorsan reagáló kevert üzemanyag) lényege, hogy két befecskendezőn át külön-külön juttatja a tüzelőanyagokat az égéstérbe, amelyek így csak ott keverednek, és "nincs idejük" azoknak a káros hatásoknak a kifejtésére, amelyek összeelegyítésükkor, együttesen jelentkeznek.

Mivel a dízelolajból kevés szén-dioxid és nitrogén-oxid jut a környezetbe, csökken a kipufogógáz káros emissziója, és az új keverék inkább a kevésbé káros, jellemzően dízeles korommal terheli a környezetet. A keverék használata kevésbé melegíti fel a motort, ezáltal csökken az azon át leadott hőveszteség, ami ugyancsak hozzájárul a jobb teljesítményhez, a magasabb hatásfokhoz.

A www.popsci.com jelentés szerint a feltalálók motorját és keverékét az amerikai energiaügyi minisztérium bevizsgáltatta, és a felmérés igazolta, hogy az megfelel az új környezetvédelmi előírásoknak is.

A kutatók következő feladata, hogy motorgyártó mérnökökkel együttműködve kialakítsák a szériagyártásra is alkalmas, kevesebb hűtést igénylő motort és annak fő elemét, a kettős üzemanyag befecskendezőt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását