2024. március 29. - Auguszta

Épületbúcsúztató fesztivál

A budapesti Zeneakadémián, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen végzett híres növendékek és a jelenlegi hallgatók november 3. és 9. között Épületbúcsúztató Fesztiválon köszönnek el az alma matertől, amelyet 2011 végéig kell az intézmény teljes felújítása miatt nélkülözniük.
2009. október 12. hétfő 16:11 - HírExtra
A program olyan érdekességeket rejt, mint a Beethoven non-stop, amelyen Kocsis Zoltán három koncerten a zeneszerző mind a kilenc szimfóniáját vezényli a zeneakadémistákkal kibővített Nemzeti Filharmonikus Zenekar (NFZ) élén. A közönség ez alkalommal találkozik a zenekar és az akadémia között kialakulóban lévő együttműködéssel: a zenekari muzsikusképzésben a jövőben közreműködik az NFZ - mondta el hétfői sajtóbeszélgetésén Batta András rektor.

Hozzáfűzte: az egyik szemük sír, a másik meg nevet, hiszen itt nőttek föl, az épület ugyanakkor visszanyerheti régi szépségét, kap kényelmi funkciókat is, így a közönség és a művészek is jobban érezhetik majd benne magukat.

A sorozat fénypontjának a november 8-iki Beethoven non-stopot nevezte a rektor. Kocsis Zoltán pedig úgy fogalmazott: "nem mint erődemonstráció vetődött fel bennem a kilenc szimfónia megszólaltatása, hanem világosan kirajzolódik az életpálya fejlődése. Ebben a kontextusban komoly összehasonlításokat lehet tenni: milyen stílusfejlődésen ment át a kompozíciós világa, bizonyítani fogjuk, hogy ő volt talán a zenetörténet legnagyobb újítója".
A fesztiválra két kiállítás is készül az egyik, A jövő Zeneakadémiája című tervrajzokkal, vázlatokkal mutatja be milyen lesz majd az intézmény, Schiller Kata közelmúltban készült fotói pedig a jelen állapotot rögzítik.

A hét fontos újdonsága lesz a Lisztkukacok Akadémiája, vagyis a zeneovi - mondta el Fazekas Gergely, a program koordinátora. Szombaton és vasárnap a szülők a koncert ideje alatt a zenei óvodába adhatják be gyermekeiket, akik szintén nem maradnak zenei élmények nélkül.

A koncertek közül ingyenes lesz a távol-keleti körútra készülő növendékzenekar, valamint a dzsessz és népzene tanszak hallgatóinak fellépése, a többi hangversenyre, például Ránki Dezső és Klukon Edit Csendes búcsú című koncertjére vagy Várjon Dénes, Simon Izabella és Bátori Éva estjére jegyet kell váltaniuk az érdeklődőknek.

A november 3-iki, keddi nyitó koncertet Kocsis Zoltán és Kelemen Barnabás adja, a 9-iki, hétfői záró hangverseny Az évfordulók múlnak, a zene örök című koncertjén Szokolay Balázs, Rohmann Imre, Szőke Diana, Halmai Katalin, Baráti Kristóf és Várdai István szólaltatja meg Haydn, Mozart, Bach és Mendelssohn műveit.

"A felújítás alatti átmeneti időszakban változatlanul jelen leszünk a pesti koncertéletben, folytatjuk a felsőfokú zeneoktatás reformja érdekében végzett munkánkat és tovább építjük hazai és nemzetközi kapcsolatainkat is" - hangsúlyozta Batta András rektor, ugyanakkor ismét figyelmeztetett: hiába készülnek jelentős beruházások, ha az alsófokú művészetoktatást ellehetetlenítik, néhány év múlva nem lesz sem utánpótlás, sem közönség.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását