2024. június 26. - János, Pál

Oszkó: remek ez a költségvetés

A pénzügyminiszter szerint "remek" a jövő évi költségvetés, és úgy véli, annak megítélésénél nem a politikai nyilatkozatokra, hanem a Költségvetési Tanács, az Állami Számvevőszék és a politikai erőtértől független külső elemzők véleményére kell figyelni.
2009. október 14. szerda 10:23 - HírExtra
Oszkó Péter erről a tv2 Mokka című műsorában beszélt a költségvetést ért ellenzéki bírálatokra reagálva.

Hangsúlyozta, hogy a büdzsé kiadási oldalán az ÁSZ nem lát különösebb kockázatot és a Költségvetési Tanács is csak 10 milliárdos ingadozásra hívta fel a figyelmet.

Arra az ellenzéki felvetésre, miszerint a kormány több tételt - egyebek mellett a jegybank várható veszteségét, a BKV és a MÁV adósságállományát - nem vett figyelembe a javaslat készítése során, Oszkó Péter elmondta: a hatályos szabályok szerint a jegybank veszteségét a következő évben kell elszámolni. Az idei évre a központi banknál nulla veszteség valószínűsíthető, hiszen jelenleg az MNB-nek 50 milliárd forintos nyeresége van - mondta a pénzügyminiszter.

A MÁV és a BKV adósságállománya kapcsán közölte, hogy ezek örökölt adósságok, amelyek miatt csak akkor keletkezne váratlan kiadás, ha a kormány egy év alatt vissza akarná azokat fizetni. Ilyen szándék azonban nincs.

Orbán Viktornak, a Fidesz elnökének a műsorban korábban elhangzott kijelentésére, miszerint az ellenzéki párt hatalomra kerülése esetén 17-20 százalék körüli adóterhelést vezetne be, Oszkó Péter leszögezte: a már elfogadott jogszabályok szerint megvalósul ez az adózási szint. Emlékeztetett arra, hogy 2011-től 15 millió forint jövedelemig 17 százalék lesz a személyi jövedelemadó (szja). A pénzügyminiszter szerint ez szinte egykulcsos adózást jelent, hiszen az adózók több mint 90 százaléka ebbe a jövedelemi kategóriába esik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását