2024. május 19. - Ivó, Milán

Mi lesz így a közlekedéssel?

Csütörtökig kellett volna megállapodnia a kormánynak az MSZP-frakcióval a közösségi közlekedés átalakításának részleteiről, de nem született döntés - értesült az MTI csütörtökön szocialista forrásból.
2009. október 15. csütörtök 19:18 - HírExtra
A közösségi közlekedésért felelős kormánybiztos egyenként tárgyalt az MSZP-s képviselőkkel. Az MTI információi szerint a megállapodás a hónap végéig is elhúzódhat, de a MÁV december közepén életbe lépő új menetrendje miatt ez az utolsó határidő a politikai megállapodás megkötésére. A szaktárca azt tervezi, hogy 36 szárnyvonalon szüneteltetné a vonatközlekedést, ez jövőre 3,1 milliárd forintos megtakarítást jelentene. Az átalakításokhoz számos törvényt kellene még az idén módosítani.

Az MTI úgy tudja, nem alku tárgya a közösségi közlekedéstől tervezett 40 milliárd forintos elvonás, de emellett összesen 88 milliárd forint hitelt venne fel a társaság. Negyvenmilliárd forintot vennének fel a MÁV csoport finanszírozására, míg 48 milliárd forintot reorganizációs hitelként kérnének az EBRD-től. A hitelfelvétel feltételeként szabná a kormány hosszabb távú üzleti terv elkészítését.

A közösségi közlekedésért felelős kormánybiztos egyenként tárgyalt a vidéki MSZP-s képviselőkkel, azokkal, akiknek választókörzetét érintené a mellékvonalak bezárása - értesült az MTI.

Az MSZP-frakció több tagja is vitatja a mellékvonalak bezárását és a hitelfelvételt. Szerintük szakmailag előkészítetlenül és rossz logikával történik az átalakítás előkészítése, a legutolsó lépésnek kellene lennie a jól felmért előkészítés után a vonalbezárásoknak.

Vitatják azt is, hogy a mellékvonal-bezárással el lehet érni a tárca által jelzett összeget, hiszen a vonalakat karban kell tartani, illetve a szakszervezetekkel kötött megállapodás miatt jövő év végéig nem lehet létszámot csökkentetni, így abból sem lenne megtakarítás.

Felhívták a figyelmet arra, hogy 2007-ben a 14 mellékvonal bezárása csupán 700-800 millió forintos megtakarítást hozott.

Mesterházy Attila frakcióvezető az MSZP szeptember 30-i frakcióülése után jelentette be: október 15-ig kell befejezni a szakmai egyeztetést a frakció és a tárca között.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását