2024. április 20. - Tivadar

Aba Béla grafikusművész kiállítása

Aba Béla grafikusművész - aki az első szabad választásokon az MDF kampányának grafikusa volt - 20 év változásai, az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére című kiállítása kedden nyílik a budapesti Vármegye Galériában.
2009. október 18. vasárnap 12:45 - HírExtra
A forradalom napjait és a rendszerváltás óta eltelt 20 évet követheti végig a látogató - mondta el az MTI-nek Aba Béla. A művész fölsorolta, hogy összesen 32 tabló lesz látható, közülük van olyan, amelyiken egy, de van, amelyiken több alkotás van elhelyezve.
A rendszerváltás első, szabad 1956-os ünnepére, 1990. október 23-ára Jobbágy Károly József Attila-díjas költőnek az ,56-os forradalommal foglalkozó verseit illusztrálta, mégpedig 14 éves korában Pajtás gépével készített fotóival, s ezek is ott vannak a falakon.

Több fotografikája is foglalkozik a harcokkal, mint például a Kilián laktanya ostroma, egy városi órahenger, amelyből hiányzik az időmérő. Látható egy kereszt is, amelyre a neveket, 50 sortűz áldozatait puskagolyókkal írták föl.

A kiállítóterem négy fala közül az egyiken az István, a király című rockopera első plakátja látható, amely 1983. augusztus 20-ra készült. Emellett bemutatnak még három plakátoz, valamint a mű lemezborítóját, Attila-emléklapot és -emblémát, amelyen régi rovásírást idéz az A betű alja.

A Magyar Demokrata Fórum arculatának tervezését, az embléma keletkezésének előtörténetét négy tablón mutatja be a művész, aki kérdésre elmondta, hogy az alaptéma az életfa volt, ebből lett a tulipán.

Az utóbbi 20 év változásait jelképsor idézi: a kérdőjel kiegyenesedik és felkiáltójel lesz belőle, majd a felkiáltójel megroggyan.

Aba Béla krétagrafikát és fotót készített a szlovák nyelvtörvénnyel összefüggésben, a mai magyar valóságot azzal illusztrálja, hogy Al Capone szájába adja: "Hungary is very nice", (Magyarország nagyon szép).

A november 25-ig nyitva tartó tárlaton láthatók lesznek logók, mint a HungarHotelsé vagy a Casino Budapesté és könyvborítók, például a Gésa című regény fedőlapja és Mészáros Lázár Törökországi naplójának könyvterve - sorolta a művész.

Aba Béla a lipcsei Grafikai és Könyvművészeti Főiskolán szerzett diplomát, mestere Albert Kapr volt. A Magyar Hirdető reklámszerkesztőségében dolgozott, ma önálló tervező. Fő műfaja az embléma, az arculatterv, a reklám, a kisnyomtatvány.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását