2024. március 29. - Auguszta

A herendi porcelán új formákban

Herend trend - Herend új utakon címmel több tíz darabból álló, kortárs művészek tervezte új, porcelán étkészletek, lámpák és más lakásdíszek bemutatója kezdődik csütörtökön a budapesti Csók Galériában.
2009. október 19. hétfő 22:50 - HírExtra
A világ egyik legrangosabb, több mint 180 éves kézműves porcelánműhelye, a Herendi Porcelánmanufaktúra új oldaláról mutatkozik be Budapesten. Az elmúlt 10-15 év fiatal művészeti tervezőinek formában és dekorációban is új tárgyait, étkészleteket, lámpákat állítanak ki a Csók Galériában, egyedi és sorozatgyártásban készülő munkákat - mondta el az MTI-nek Kőrös Endre, a gyár marketingosztályának vezetője.

Krámlik Attila marketingmenedzser kiemelte Meixner Etelka óriási - kétszer másfél méteres - festett porcelánlapját, amelyen tengeri életkép látható halakkal, növényekkel.

Egyedi darab a Melocco Miklós Kossuth-díjas szobrász tervezte pávakék színű, különös teáskészlet, amelyen a fülek fehér porcelán tenyérben végződnek, valamint Babos Pálma - aki 2006 és 2008 között volt a manufaktúra művészeti vezetője - mértani alakzatokkal díszített étkészlete.

Tamás Ákos fiatal tervező a tavirózsa virágát idéző tálait, tradicionális és modern díszítésű porcelán álarcait, hófehér, áttetsző, hengeres és kerek, csipkeszerűen áttört lámpáit csodálhatja meg az érdeklődő.

Elmaradhatatlan darabjai a herendi tárlatnak Schrammel Imre Kossuth-díjas keramikus bájjal, humorral teli farsangi karneváli figurái, a sipkás, fodros galléros bohócok. A keramikus a 90-es évek közepén a manufaktúra művészeti vezetője volt - magyarázta Krámlik Attila. Hozzátette, hogy a kiállítás, amely egyben vásár is, 2010. február 5-ig tart nyitva.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását