2024. május 18. - Erik, Alexandra

Kezd sarokba szorulni a Centrum Kft?

Apró lépésekkel halad a parkolási botrány ügye. Egy most meghozott ítélet szerint nyilvánosságra kerülnek bizonyos szerződések. Erről kérdeztük, a felperes egyesület elnökét.
2009. október 30. péntek 15:01 - Pénzes Dávid
A Centrum Parkolási Kft. körül régóta dúlnak a botrányok. Ezek mindegyike nagyjából egy tőről fakad. A gyanú szerint, a magáncég hatalmas pénzeket zsebel be a fővárosi parkolásból, amiknek a nagy részét nem a kerületi önkormányzatoknak fizeti vissza, hanem saját zsebére teszi el. Magyarán nem a kerület profitál abból, hogy az autósoktól a közterületen pénzt szed, hanem egy magáncég.

A Centrum Kft-re sokan kiabálnak kígyót békát, mégis eddig egyetlen szervezet tett valóban azért, hogy kiderüljenek a feltételezett disznóságok. A Lát-kép Egyesület régóta szeretne tiszta vizet önteni a pohárba, és megtudni, hova mennek a parkolási pénzek. Most újabb fejezetéhez érkezett az ügy. Erről Hanzély Ákost, az egyesület elnökét kérdeztük.

Mikor tettek először feljelentést és milyen ügyben?

Az ítélet
A Látkép Egyesület azért fordult bírósághoz, mert megítélésük szerint átláthatatlanok az állampolgárok számára a főváros parkolási rendjével kapcsolatos jogszabályok és szerződések, noha a budapestiek nagy részét érintő információkról van szó. Az egyesület eredetileg a Fővárosi Önkormányzat Parkolási Társulásától kérte a közterületi parkolóhelyek üzemeltetésére megkötött hatályos szerződéseket és azok mellékleteit, ám az ügy végül bíróság elé került. A bíróság az ítéletében leszögezte, hogy a fővárosi önkormányzatok által létrehozott társulás közfeladatot ellátó entitás, amelynek feladata Budapest egyes részein a parkolási rend kialakítása és üzemeltetése. E tevékenységével kapcsolatos adatok mindenki számára megismerhetőek kell, hogy legyenek, függetlenül attól, hogy a feladatát a Centrum Kft. útján látja el - emelte ki a bíróság. Az üzemeltetési szerződésekből pedig kiderülhet, hogy pontosan hol landolnak a parkolóautomatákba bedobált milliárdok.
Úgy indult, hogy 2007 elején megkerestük a Centrumot, hogy megtudjuk a cég a hozzá befolyt parkolási díjakból milyen bevételekhez jutott, s az így befolyt összegeket mire költötte az elmúlt öt év során, illetve milyen arányban. Ezeket a kérdéseket nem voltak hajlandóak megválaszolni, mondván, hogy nem értik őket. Így a bírósághoz fordultunk. Elsőfokon nyertünk másodfokon vesztettünk.

Hogy-hogy nem értették?

Ez rejtély. Mi nem érthető azon, hogy mennyi a Centrum Kft bevétele? Semmi másra nem vagyunk kíváncsiak mint a cég bevételi és kiadási összegeire?

Ez a per véget ért, de most ítélet született egy másikban.

Így van. Miközben a Centrummal pereskedtünk, elindítottunk egy másik ügyet is. Megkerestük a Fővárosi Önkormányzat Parkolási Társulását, hogy adják ki nekünk a közterületi parkolóhelyek üzemeltetésére megkötött hatályos szerződéseket és azok mellékleteit. Ezt nem tették meg, így szintén a bírósághoz fordultunk. Ez a cég egyébként szerintem csak egy „gittegylet”, semmilyen igazi funkciója nincs.

Ezt a pert nyerték most meg?

Igen, ebben nyertünk másodfokon. De nem fűzök hozzá nagy reményt, hiszen majd adnak valami papírokat, amikről azt is el tudom képzelni, hogy nem is fedik a valóságot. Valójában ez a per csak egy mellékszál, az igazi kérdés még mindig a Centrum bevételeinek sorsa. Ehhez most újra megfogalmazzuk a kérdésünket – reméljük ezt már meg fogják érteni. És ha nem hajlandóak válaszolni, akkor megint a bírósághoz fordulunk.

Mi derülhet ki abból, amit most kötelező lesz a parkolási társulásnak nyilvánossá tennie?


Sajnos nem sok minden. Esetleg a szerződés mellékletei lehetnek érdekesek. Ebben lehetnek rejtett dolgok a vállalásokról. Valójában ez egy apró lépés az ügyben – ami persze nem jelenti, hogy ne volna értékes. Ettől függetlenül még mindig inkább szkeptikus vagyok.

Szélmalomharc?

Talán. Persze örülnék, ha nem egyedül kellene csináljam, hiszen sokan szentségelnek, hogy hova tűnik a pénz, én ehelyett felvállaltam a harcot. De tény, hogy mindig szükség volt szélmalomharcosokra.

A politikának mennyire van ebben felelőssége?


Bármelyik érintett polgármester hivatalosan bekérhetné a szerződéseket, és ha akarná azt nyilvánosságra is hozhatná. Mégsem teszi senki. Ennyit a politikáról.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását