2024. május 2. - Zsigmond

Kispadosokkal támad az MSZP

Ki tudja miért, az MSZP még ott sem akar nyerni 2010-ben, ahol az elmúlt húsz évben csont nélkül gyűjtötte be a győzelmeket. Ezek után nem lenne meglepő, ha tényleg belső ellenzék formálódna a szocialista frakcióban...
2009. október 30. péntek 07:30 - Nagy András
Karsai József, szocialista országgyűlési képviselő a minap úgy tájékoztatta a HírExtrát, van legalább harminc-negyven olyan MSZP-s képviselő, aki vagy saját elhatározásából nem akar indulni a közelgő választáson, vagy a párt nem kívánja újrajelölni. (Ezzel párhuzamosan – szintén Karsai nyomán – olyan hírek is napvilágot láttak, melyek szerint egy nyolc-tíz fős csoport kiválni készül a szocialista frakcióból, lehetőleg még a költségvetési zárószavazás előtt.)

A képviselő példaként többek között a budapesti 23. választókerületben régóta regnáló Hajdu László esetét hozta fel. Mint mondta, a helyére két fiatal pénzember pályázott sikerrel. Miután logikusnak tűnik, hogy az említett belső ellenzék tagjai a parkolópályára kerülő MSZP-politikusok kerülnek ki, a HírExtra az egyik „potenciális szakadárt”, Hajdu Lászlót faggatta, aki megerősítette, hogy az általa évtizedek óta sikerrel irányított XV. kerületben a párt két kispados „zöldfülűt” kíván indítani 2010-ben.

Képviselő úr, megszavazza a költségvetést? Mit tud az MSZP-frakcióban formálódó belső, úgymond „szakadár” ellenzékről?

Erről magam is csak a sajtóból értesültem. Engem a frakcióból egyik oldalról sem kerestek meg. Egyébként is tagja vagyok azoknak a szocialista képviselőknek, akik a Bajnai-féle megállapodást aláírták. Márpedig ha végiggondoltam és aláírtam, akkor most már nincs hova hátrálni. Azt gondolom, a belső ellenzéki akcióból – ha van egyáltalán ilyen - nem lesz semmi. Arról tudok, hogy bizonyos csoportok bizonyos területeknek a pénzéért lobbiznak, de hogy nem szavaznák meg a költségvetést, abban nem nagyon hiszek.

Olyat is hallani, hogy 30-40 jelenlegi frakciótag önszántából vagy sem, mindenesetre nem indul a következő választásokon. Őket amolyan minden mindegy alapon nem biztos, hogy visszatartja a Bajnai-paktum.

Biztos van egy-két ilyen képviselő. De úgy gondolom, ez a jelenség nem lehet tömeges, hiszen ez esetben már eléggé világos lenne mindenki számára. Nálunk eléggé nyílt, talán túlságosan is nyílt viták zajlanak a frakcióüléseken ahhoz, hogy egy ilyen méretű mozgalomra ne derüljön fény. Én legalábbis ilyen hozzászólást nem hallottam.

Önről (is) úgy tudni, hogy nem indul 2010-ben.

Én szeretnék indulni…

Igaz, hogy kigolyózták a helyi szocialisták?

Ez megtörtént, igen. Jelenlegi állás szerint valóban nem én indulok jövőre Budapest 23. választókerületében. Néhány embernek köszönhetően pár, ha jól emlékszem talán hét szavazattal lemaradtam a jelölésről.

Az MSZP valamelyik (Budapesti vagy országos) listáján azért megpróbál majd bejutni a Parlamentbe?

Listás képviselő nem szeretnék lenni. Egyéni körzetemben eddig négyszer választottak meg, mindannyiszor nagy fölénnyel, már az első fordulóban. Úgy gondolom, váltson le engem a kerület lakossága, ha úgy látja jónak.

Márpedig a dolgok jelenlegi állása szerint nem a választók, hanem a saját pártja fogja szélnek ereszteni…

Tény: a mostani státuszom szerint leváltott országgyűlési képviselő vagyok. De azt azért szeretném mondani, hogy ez az ügy a Szocialista Párt budapesti állapotát tükrözi. Vegyük egy futballcsapat példáját: ha van egy góllövő csatárom, akkor nem a kispadon ücsörgő játékost teszem be, mert nyerni akarok. Itt valami olyasmi van, mintha nem akarnánk nyerni. Inkább a tartalékokat szerepeltetjük, hátha majd nyolc év múlva beválik az utánpótlás.

Más. A főváros XV. kerületét hogy érinti a százhúsz (nettó nyolcvan) milliárdos önkormányzati forrásmegvonás?

A most ismert számok alapján az elmúlt esztendőhöz képest a költségvetésünkben körülbelül négy százalékos hiány keletkezik. Ez mintegy 380 millió forint mínuszt jelent, ennyit kell kigazdálkodnunk valahogyan. Az összköltségvetésünk amúgy durván 19 milliárd forintot tesz ki.

Hol tudnak spórolni?

Már belekezdtünk a költségvetési koncepció készítésébe… Azt azért szeretném hangsúlyozni, hogy 380 millió forintos hiány csak az állami források elapadása miatt lesz. A saját, önkormányzati bevételeink, ha minden igaz, a válság ellenére jövőre még növekedni is fognak. A mienk ugyanis egy külső kerület, s a szabad felhasználású földterületeinkre számos befektetőt sikerült csábítanunk az utóbbi időben. A tőlük származó adóbevétellel januártól már számolhatunk.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

p-Aga
2009. október 30. 15:00
Nem indulnak? Persze. Ők már tudják, mennyire elkúrták...
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását