2024. április 19. - Emma

A krétai orchidea rafinált csábítása

Egy Kréta szigetén honos orchideafaj rafinált trükkökhöz folyamodik, hogy rávegye egy méhfaj hímjeit a beporzására. Azt eddig is tudni lehetett, hogy illatával a párzásra kész méhhímeket csalogatja magához, de emellett lényeges szerep jut a virág kinézetének is - derítették ki osztrák kutatók.
2009. október 31. szombat 16:08 - HírExtra
A szóban forgó Ophrys heldreichii nevű bangónak a virágai rózsaszínben pompáznak a réteken. A Tetralonia berlandi vadméhfaj hímjei egyenest rájuk vetik magukat, és megpróbálnak párosodni velük - hiszen a virágok párzásra kész nőstény méhek illatát árasztják magukból.

Johannes Spaethe, a bécsi egyetem biológusa évek óta tanulmányozza kollégáival az orchidea és a méh közötti furcsa kapcsolatot. A bangók között nem ritka e jelenség, mindegyik fajuk egyetlen rovarfaj szexuális megtévesztésére alapozza megtermékenyítését. Eddig azonban úgy vélték, hogy a vonzódás szinte kizárólag az illatanyagon múlik.

A bécsi kutatók megfigyelései bizonyítják, hogy a látvány legalább ilyen fontos. A vadon élő méheknek manipulált bangóvirágokat kínáltak fel, amelyekről levágták a rózsaszín lepelleveleket. Messziről érkeztek a szereleméhes méhek, szerelmük tárgyát azonban nem találták meg. Amennyiben a lepelleveleket papírutánzattal helyettesítették, gond nélkül lezajlott a "találka" - tudósít a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása (www.derstandard.at).

Az álcák színe szinte teljesen mindegy volt. A méhek egy, az ember által nem érzékelhető jel alapján tájékozódtak. Minél jobban elnyelték a mesterséges lepellevelek az 550 nanométer hullámhossz körüli zöld fényt, annál inkább odacsalogatták a beporzókat - írták a kutatók a The Journal of Experimental Biology című folyóiratban.

Spaethe szerint a méhszem a leszállópályaként működő lepellevelek kontrasztját érzékeli a sötét mézajakhoz képest. Amennyiben a felajzott méh elhelyezkedett a mézajkon, még szőröcskék is ösztönzik az álpárzásra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását