2024. április 16. - Csongor

Könyv és lemez egy "kötetben"

Novemberben egyszerre jelentkezik regénnyel és lemezzel az eddig csak zenészként ismert Bornai Tibor; a KFT együttes billentyűsének kötete Lőj az ördögre! címmel lát napvilágot, a kiadvány legtöbb példánya mellé egy cd-t is kap a vásárló, Gondolkodom, tehát dalok címmel.
2009. október 31. szombat 12:17 - HírExtra
A regényt a Jaffa Kiadó gondozza, amely vállalkozott arra, hogy a megjelenést összeköti Bornai Tibor már kész albumának kiadásával.

"Bár a regény történetéhez nincs konkrét kapcsolódása egyetlen dalnak sem, mivel mindkettő szerzője én vagyok, a két kiadvány +baráti viszonyban+ áll egymással" - jegyezte meg a szerző az MTI-nek.

Bornai Tibor már ötödik elemista korában is írt egy regényt, de - mint mondta - rá kellett döbbennie arra, hogy egy ilyen mű megírásához egy bizonyos életkorra van szükség. Ennek megfelelően első regénye 54 éves korában jelenik meg.

"A történetet nyolc évvel ezelőtt filmforgatókönyvnek írtam, de filmet írni több százmilliós probléma, egy regény kiadása pedig jóval olcsóbb. Persze ha a regény sikeres, abból még mindig lehet film" - fűzte hozzá.

A regény elsősorban az 1970-es, 1980-as években játszódik. Bornai Tibor elmondta: a történetben vannak önéletrajzi elemek, de azon volt, hogy ezekre az olvasó ne ismerhessen rá. Három ember, két fiú és egy lány barátságáról van szó, sorsukat követi végig a regény mintegy negyedszázadon át.

"Az egyik fiú könnyűzenész, a másiknak más sors adatott, és a lánynak is köze van a zenéhez. Egyiküket beszervezik besúgónak, ezt a másik kettő nem tudja, és ettől a történet kap egy másik síkot. Annak idején engem is megpróbáltak beszervezni, meg is zsaroltak, hála istennek volt erőm nemet mondani. A Történeti Levéltárban kikértem a rólam készült anyagokat, kaptam is valamennyit; a könyvbe beleírtam, amit ezek olvasásakor éreztem. Természetesen megérintett, amikor arról kellett értesülnöm, hogy egy kollégám engem és a KFT zenekart is megfigyelte" - mondta a zenész.

A regényhez csatolt új album 14 dala Bornai Tibor Gondolkodom, tehát dalok című önálló estjének alkotóeleme; a műsor a fővárosi Komédium Színházban megy. A lemez ugyanezzel a címmel jelenik most meg.

"Csendes lemez, olyasmi, mint az önálló estem, bár a zenei anyag nem teljesen egyezik, mert a fellépéseimen változtatni szoktam a dalok listáját. Az albumon az új szerzemények mellett van néhány korábban megjelent dal is, a különbség az előadás, az egy szál zongora" - magyarázta a dalszerző. Hozzátette: a legtöbb dalhoz a stúdióban hozzájátszott legalább még egy hangszeren, négy-öt szám pedig zenekari hangszereléssel szól.

Bornai Tibor elmondta: bár gyerekkorában arról ábrándozott, hogy majd a slágerlistákon szerepel (ez a KFT-vel sikerült is), a mostani albummal elég messze távolodott ettől. Megjegyezte: új dalai nem slágerek, nem tánczenéről van szó, hanem azt a luxust engedi meg magának, hogy gondolatokat fogalmaz meg a szövegekben.

"Akkor érzem jól magam, ha a dal egy kicsit filozofikus és szól valamiről" - szögezte le. Bornai Tibor estjei egyébként folytatódnak a Komédium Színházban: novemberben kettő, decemberben legalább egy fellépése lesz.

A dalszerző beszámolt arról is, hogy van egy terve, amely összefügg a jövő tavasszal esedékes parlamenti választások közeledtével.

"Már most egymásnak vagyunk ugrasztva, és attól tartok, a
feszültség csak növekedni fog. Ezért elhatároztam, A szeretet hatalma címmel egy vidám koncertet szervezek, ami arról szól, hogy különböző politikai meggyőződésű zenészek egy közös produkcióban mutatják meg, milyen szép, amikor az emberek harmóniában, egymásra figyelve létrehoznak valamit, aminek sikere lehet, pedig hiányzik belőle a politika. Szeretetről szóló ismert dalok hangoznának el, például a Beatles All You Need Is Love-ja" - fejtette ki Bornai Tibor.

A szeretet hatalma címmel az első koncert a tervek szerint december 31-én lesz Budapest belvárosában egy szabadtéri színpadon, és ezt több ilyen rendezvény is követné, egészen jövő őszig. Elképzelhető, hogy a koncertekből lemez is készül, ami még a választások előtt megjelenne.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását