2024. április 20. - Tivadar

Szaporodnak a mellrákos esetek

A mellrák egyre inkább globális járványnak tekinthető: szaporodik az érintettek száma a fejlődő országokban, ahol az átlagosnál nagyobb a halálozási arány, és sokan nem férnek hozzá a szükséges kezelésekhez - óvnak amerikai kutatók.
2009. november 3. kedd 12:05 - HírExtra
"Valaha azt gondoltuk, hogy a mellrák csak a gazdag nők problémája, ám most már tudjuk, hogy a mellrák nem válogat: a gazdagokat és a szegényeket egyaránt sújtja. A különbség csupán az, hogy mire a szegény nőknél diagnosztizálják a kórt, gyakran túl késő, hogy hatékony legyen a kezelés" - hangsúlyozta Felicia Knaul, a Harvard Egyetem Global Equity elnevezésű kezdeményezésének munkatársa abból az alkalomból, hogy a témáról keddtől csütörtökig konferenciát tartanak a massachusettsi Cambridge-ben.

A Harvard Egyetem közegészségügyi iskolájának kutatói szerint várhatóan mintegy 1,35 millió mellrákot diagnosztizálnak 2009-ben, ez az összes rákos eset 10,5 százaléka, így a második leggyakoribb tumortípus. Az idén regisztrált 450 ezer emlőrákos halálozás 55 százaléka olyan országokban következik be, amelyekben hiányoznak a források a korai diagnózisra és a kezelésre.

A mellrák korai felismerés után jól kezelhető, ezért fordulhat elő, hogy a miatta történő halálozás valószínűsége megfelelő egészségügyi ellátás hiányában a legszegényebb országokban 56 százalék, a közepes bevételű országokban 39 százalék, a leggazdagabb országokban pedig csak 24 százalék.

A szakemberek kiemelték, hogy nincs egységes megoldás valamennyi ország számára. Ami azonban mindenütt fontos: megfelelő infrastruktúra az ellátáshoz, a nők szűrése, valamint az, hogy megszüntessék a mellrákhoz fűződő társadalmi megbélyegzést.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását