2024. április 19. - Emma

Beregszász ukrán nevének módosítását kérik

Beregszász ukrán nevének megváltoztatását kéri az ukrán parlamenttől a Kárpátalja megyei tanács (közgyűlés), mivel a hivatalos okmányokban nem a város jogilag bejegyzett elnevezését használják.
2009. november 6. péntek 14:48 - HírExtra
A kárpátaljai képviselők szerint félreértésre adhat okot, hogy Beregszász nevét a hivatalos okmányokban ukránul Berehovonak írják, miközben jogilag Berehoveként van bejegyezve. A testület ezért beadvánnyal fordult az ukrán legfelsőbb tanácshoz, hogy a város nevét - elterjedt használatának megfelelően - módosítsa Berehovora - adta hírül pénteken az ungvári zakarpattya.net.ua hírportál.

A több mint 900 éves várost mintegy négy évszázadon át Beregszásznak nevezték. A trianoni békeszerződés nyomán a Csehszlovák Köztársasághoz csatolt települést 1920-tól kezdték a korábban soha nem használt Beregovo néven emlegetni. Ugyanez a hivatalos elnevezés maradt érvényben azt követően is, hogy Kárpátalja 1945-ben a Szovjetunióhoz került.

A szovjet peresztrojka idején a városban népszavazást tartottak a történelmi Beregszász név visszaállításáról. Ekkor a lakosság 84 százaléka támogatta a kezdeményezést, de az ukrán parlament nem tűzte napirendre a jelenleg mintegy 26 ezres, immáron kisebb részben magyar lakosságú város nevének visszaadásával kapcsolatos kérdést.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását