2024. április 24. - György

Dohnányi Ernő előtt koncerttel tisztelegnek Pécsett

Baranyay László Liszt-díjas zongoraművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára Dohnányi Ernő (1877-1960) műveiből összeállított esttel tiszteleg a zeneszerző halálának közelgő 50. évfordulójára Pécsett, a Művészetek és Irodalom Házában hétfőn.
2009. november 7. szombat 11:17 - HírExtra
Baranyay László elmondta az MTI-nek, hogy Pécsett eljátssza Dohnányi C-dúr rapszódiáját, a Pastoralét, a Winterreigen (Téli történetek) című darabot, majd a műsor második felében elhangzik a 6 zongoradarab és a Ruralia Hungarica.
Pontosan 2010. február 9-én lesz a zeneszerző halálának a napja. Dohnányi Ernő Pozsonyban született, s 1944-ben hagyta el az akkori Csehszlovákiát. Az Egyesült Államokban, Floridában telepedett le és tanított az egyetem zeneszerzés szakán, 1960-ban New Yorkba ment lemezfelvételre és ott érte a halál. Florida kormányzója Dohnányi Ernő születésnapját, július 27-ét Dohnányi Napnak jelölte meg, s Floridában azóta is ünneplik ezt a napot, emlékezve a köztük élt nagy zeneszerzőre - mesélte a zongoraművész.

Baranyay László 9 évesen kezdte zongoratanulmányait, 1969-ben diplomázott Ungár Imre növendékeként a Zeneakadémián. Ezután négy évig posztgraduális képzésen vett részt a moszkvai Csajkovszkij Konzervatóriumban Sztaniszlav Neuhaus professzor vezetésével. Magyarországon kívül föllépett Európa szinte valamennyi nagy hangversenytermében, valamint Kubában és Indiában.

A zongorairodalom klasszikusain kívül fontos feladatának tartja a kortárs magyar zene megszólaltatását, számos művet neki írtak vagy ajánlottak. Baranyay László a tanítás mellett rendszeresen tart mesterkurzusokat Magyarországon és külföldön, 2002 óta a ljubljanai zeneakadémián is tanít.



Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását