2024. május 12. - Pongrác

A háziló és az ember genomjának hasonlóságai

A háziló genomjának több szakasza nagyon hasonlít az emberére, ezért a lovak betegségeinek, valamint a háziasítás folyamatának feltárása mellett az emberi betegségek tanulmányozására is lehetőséget ad.
2009. november 9. hétfő 14:33 - HírExtra
A nemzetközi összefogással zajlott kutatásban a háziló (Equus caballus) részletes genetikai állományát írták le, és hasonlították össze az emberi genommal.
"A lovak és az emberek hasonló betegségektől szenvednek, így a genetikai okok azonosítása mélyítheti mindkét szervezet működéséről szóló ismereteinket" - magyarázta Kerstin Lindblad-Toh kutatásvezető, a projektben részt vevő egyesült államokbeli Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) és Harvard Broad Intézet, valamint a svéd Uppsalai Egyetem munkatársa.

A lovak évezredek óta az ember környezetében élnek, becslések szerint 4-6 ezer éve háziasították őket. Erejüket hosszú ideig szállításra, közlekedésre, munkája segítésére használta az ember, ma már - főként a fejlett országokban - inkább szabadidős tevékenységeknél hasznosítja.

Ahogy a legtöbb emlősé, a ló DNS-e is jelentősen hasonlít az emberéhez, kilencvennél több olyan örökletes betegséget ismernek a lovaknál, amelyek az embernél is előfordulnak. Az évek óta folyó Ló Genom Programhoz kapcsolódva a most közzétett tanulmányt három éve indította el a két nagy egyetem által közösen létrehozott Broad Intézet, a konzorciumban számos ország szakemberei együttműködtek amerikai kollégáikkal.

Az elemzett (szekvenált) DNS-minta egy Twilight nevű telivér kancáé volt. Kiderült, hogy a ló DNS molekulája mintegy 2,7 milliárd egységből, nukleotid bázispárból áll. Ez valamivel több, mint a házikutyáé, de kevesebb, mint az emberé vagy a szarvasmarháé.
A telivér genetikai állományának leírásán túl összehasonlították több más lófajta, így az amerikai quarter, az andalúziai, az arab, a belgiumi melegvérű, a hannoveri, a hokkaidói, az izlandi, a norvég fjordló, valamint a standardbred ló DNS-ét.

A kutatócsoport felmérte a fajtákon belüli és a fajták közötti genetikai változatosság mértékét, és megalkotta az egymilliónál több, egypontos genetikai eltérés (az úgynevezett egypontos nukleotid-polimorfizmus, SNP-k) katalógusát. Az így kialakított, szabadon hozzáférhető lista segíthet a lovak és emberek betegségei hátterében lévő genetikai okok megfejtésében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását