2024. április 24. - György

Hazánk büszke 20 évvel ezelőtti szerepére

Magyarország ütötte ki az első téglát a berlini falból - idézte Helmut Kohl volt kancellár híressé vált kijelentését hétfőn a német fővárosban Bajnai Gordon, hangsúlyozva, hogy az ország büszke erre a szerepére.
2009. november 9. hétfő 22:08 - HírExtra
A miniszterelnök - aki Angela Merkel kancellár meghívására a fal leomlásának 20. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségekre érkezett Berlinbe - magyar újságírók előtt hangsúlyozta: a magyarság akkor a szolidaritás kiemelkedő bizonyítékát tanúsította, és egy világos, elvi pályát rajzolt az ország számára. A rendszerváltás ezen a pályán ment végbe - fogalmazott Bajnai Gordon.

A miniszterelnök úgy értékelte: az azóta eltelt 20 év elég nagy idő a számadásra, annak értékelésére, hogy mit teljesített azóta Magyarország, Kelet- és Közép-Európa és Németország is. "Azt gondolom, ha a pillanatnyi problémákból kiemeljük a fejünket, és visszatekintünk, akkor nyugodtan állíthatjuk: óriási az út, amelyet valamennyien megtettünk" - hangsúlyozta a kormányfő.

A miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy akkoriban egy rendkívül nehéz időszakot élt át Kelet- és Közép-Európa, mint ahogy most is. Most azonban nem a rendszerrel van a probléma, hanem a gazdasági válsággal és annak következményeivel kell küzdenünk. A 20 évvel ezelőttiek bátorsága, előrelátása és jövőképe most is erőt adhat Magyarországnak ahhoz, hogy túllépjen ezen a válságon - jelentette ki.

Bajnai Gordon utalt arra, hogy az a szolidaritás, amit Magyarország akkor tanúsított a keletnémetek, illetve a németek irányában, azt az Európai Unió tagjaként ma visszakapja. Visszakapta a válság kezelésében is, amikor Magyarországot a legnehezebb órákban védte az Európai Unióhoz való tartozás.

A miniszterelnök az MTI-nek hangsúlyozta, hogy büszkének kell lenni a 20 évvel ezelőtti teljesítményre, de ebből nem lehet megélni. Az elismerés és a hála nem helyettesítheti azt, hogy Magyarországnak ma is jól kell teljesítenie, és meg kell tennie mindazt, ami lehetővé teszi, hogy újra és újra kivívja ezt az elismerést.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását