2024. április 19. - Emma

Putyin gazdasági jóslatai

Vlagyimir Putyin kormányfő, aki az Egységes Oroszország Pártnak elnöke, de nem tagja, kizárólag gazdasági kérdésekről beszélt a párt XI. kongresszusán, szombaton, Szentpéterváron.
2009. november 21. szombat 18:15 - HírExtra
Beszédét nagy érdeklődés előzte meg, mivel ez volt a kormányfő első átfogó jellegű megszólalása azóta, hogy Medvegyev elnök közzétette internetes naplójában az Előre, Oroszország című felhívását. Putyin elmondta egyebek között, hogy a GDP visszaesése az idén a vártnál csekélyebb lesz, s mintegy 8,5%-ot tesz majd ki, míg az infláció 10%-ra csökken a tavalyi 13,3% után, bár úgy vélte, még a 10% is magas. Kijelentette: a munkanélküliség csökkenése tendenciává vált: február óta 7,1 millióról 6 millióra csökkent a munkanélküliek száma.

További támogatásokat helyezett kilátásba a fejlett termékek exportjához, a jelzáloghitelekhez, a vállalkozásoknak nyújtott hitelekhez, egyebek között a járműipar megerősítésére. Azt mondta, jövőre az országban már nem lesz idős ember, akinek a jövedelme a létminimum alatt lesz, december 1-jével a nyugdíjak alapösszegét több mint 30 százalékkal megemelik, s szólt arról, hogy május 9-ére, a második világháborúban aratott győzelem napjára mintegy ötmillió veterán és például volt koncentrációs tábori fogoly kap egyszeri pénzbeli juttatást. Végül, de nem utolsó sorban felszólított a tisztségviselőkkel kapcsolatos költségek és kiadások csökkentésére, és az állami bürokrácia átfogó felülvizsgálatát ígérte.

Borosz Grizlov, a párt legfelső tanácsa és az állami duma elnöke beszédében rámutatott: a párt jelenleg az ország minden hatalmi ágat egyesítő, vezető politikai ereje. "Az Egységes Oroszország Párt tagjait nem a hatalomhoz való közelség, hanem a közös értékrendszer egyesíti, azonosan gondolkodnak és pártidentitással bírnak" - mondta.

A párt programjának a kongresszuson elfogadandó, módosított változatáról szólva kijelentette, alapját Vlagyimir Putyin Stratégia-2020 című dokumentuma, a putyini terv, valamint Dmitrij Medvegyev államfő Előre, Oroszország című felhívásának prioritásai alkotják, s ez lesz a párt első programja, amely magában foglalja az életminőség javításával és a gazdaság fejlesztésével kapcsolatos feladatok mellett az Egységes Oroszország Párt ideológiájának, az orosz konzervativizmusnak a kifejtését. A kongresszuson újraválasztották a párt vezető testületeit, változás nem következett be.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását