2024. május 3. - Tímea, Irma

Eldőlt: Mesterházy száll szembe Orbánnal

Mesterházy Attilát ajánlja miniszterelnök-jelöltnek az MSZP országos elnöksége a választmánynak. Az MTI úgy tudja, hogy keddi vezetőségi tanácskozásokon eldőlt: egy jelölt lesz, és az a jelenlegi parlamenti frakcióvezető.
2009. november 24. kedd 15:33 - HírExtra
Az MTI úgy tudja, hogy csak az elnökség szavazott a jelölt személyéről, és Mesterházy Attila egyhangú támogatást kapott; a megyei elnökök és a párt országos választási bizottsága is egyetértett a döntéssel.

Lendvai Ildikó közölte: a választmánynak olyan jelöltet javasolnak, aki "a jövő embere", aki hosszabb távra is a magyar baloldal meghatározó személyisége lehet.
Hozzátette: Mesterházy Attila frakcióvezetőként támogatta, és amíg szükséges támogatja az ország érdekében a kormány válságkezelő munkáját, de távolabbra tekint, részt vesz azoknak a lépéseknek a meghatározásában, amelyek a válság után szükségesek Magyarország számára.

A politikus sajtónyilatkozatában azt mondta, olyan jelöltet javasolnak, aki a fiatal politikus generáció tagja, de már hosszabb ideje bizonyított a párt legfelső vezetésében is.
Olyan jelöltet javasolnak, aki egyszerre képviseli a folytonosságot és a megújulást; jól ismeri a párt életét Budapesten és vidéken, becsülik a baloldalon, de demokratikus elkötelezettsége miatt tisztelik a pártbázison túl is - mondta a pártelnök.

Lendvai Ildikó szerint jelöltjük kemény vitatkozó, de sosem lépett fel megosztó szerepben sem párton belül, sem párton kívül. Hozzátette: Mesterházy Attila jártas az európai politikában és a nemzetközi baloldal világában, számára meghatározóak az európai értékek.

Az MSZP elnöke hangsúlyozta: december 12-től lesz miniszterelnök-jelöltje az MSZP-nek, és ezzel új összefogás és új korszak kezdődik a párt választási felkészülésében.
Mesterházy Attila, az MSZP parlamenti frakcióvezetője azt mondta, hogy igent mondott a felkérésre.

Az MSZP alelnöke elmondta, azért vállalja a jelöltséget, mert hisz abban, hogy az MSZP nemcsak az ország iránti bizalmat tudta visszaszerezni az eddigi politikájával, hanem a következő időszakban meghirdetendő politikájával a szocialista párt képes lesz a bizonytalan baloldali szavazókat megszólítani, és képes lesz arra is, hogy a centrum józan, demokratikus, felelős szavazóit is megszólítsa.

Mesterházy Attila azt mondta: "küzdő típus vagyok, olyan személyiség, aki az utolsó pillanatig harcol a célért, és az utolsó pillanatig harcol az igazáért".
Hozzátette: erre a hozzáállásra szükség lesz, hiszen "110 százalékos hozzáállásra" van szükség, hogy a jelenlegi tendenciákat meg tudják fordítani, és hogy az MSZP sikeresen szerepeljen a választásokon.

A frakcióvezető közölte: "egyet ígérhetek, nagyon kemény ellenfele, de nem ellensége leszek a mérsékelt és demokratikus jobboldalnak, egyben azt is szeretném jelezni, hogy kérlelhetetlen ellenfele leszek a szélsőjobboldalnak".

Mesterházy Attila szerint a következő időszak komoly kihívásokkal szembesíti az MSZP-t, de egy jó csapattal, együttműködéssel és összefogással ezeknek meg tud felelni a szocialista párt.

A sajtótájékoztatón nem lehetett kérdezni, mert a két politikus visszament az elnökség ülésére.

Íme, Mesterházy Attila életrajza:

Mesterházy Attila 1974. január 30-án született Pécsett.

1997-ben a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem közgazdasági szakán szerzett diplomát. 1997-től az egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Ph.D.-programjának ösztöndíjasa az EU regionális és támogatási politikája területén. 1999-ben doktori szigorlatát summa cum laude minősítéssel tette le. Ösztöndíjasként a spanyolországi Valladolidi Egyetemen, kétszer a bécsi Diplomáciai Akadémián, a holland Groningeni Egyetemen, illetve a berlini Európai Akadémia szemináriumán vett rész Európai Unió témakörű kurzusukon.

1997 szeptemberétől oktatói és vizsgáztatói tevékenységet folytatott a budapesti Közgazdaságtudományi, ma Corvinus Egyetem világgazdaságtan tanszékén, illetve 1998 decemberétől a Külkereskedelmi Főiskola szakdiplomácia karán. 1999-2000 között a közgazdasági egyetem világgazdaságtan tanszék Európa munkacsoportjának tanársegéde volt.

1997-98-ban a Miniszterelnöki Kabinetiroda gazdasági, európai integrációs területének osztályvezetője, 1999-2001 között a Hill and Knowlton PR és kommunikációs cég project igazgatójaként tevékenykedett. 2001-2002-ben Medgyessy Péter kormányfőjelölt személyes tanácsadó testületének tagja, 2001 februárjától külső tanácsadója az MSZP-frakció mellett működő kommunikációs munkacsoportnak.

1998-ban a Fiatal Baloldal elnökségi tagjának választották. 2001-től tagja a Magyar Szocialista Pártnak, 2003-tól országos elnökségi tag, 2009 márciusa óta a párt alelnöke.
2002-től a Gyermek-, Ifjúsági- és Sportminisztérium, 2004-2006-ban pedig az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium politikai államtitkáraként dolgozott.

2004 augusztusától országgyűlési képviselő, amikor az Európai Parlamentbe távozott képviselők helyén az országos listán szerzett mandátumot. 2006-2009-ben a külügyi és határon túli magyarok bizottságának tagja, 2006-tól frakcióvezető-helyettes volt, 2009. április 20-a óta frakcióvezető.

2005-től ellátja a Sportegyesületek Országos Szövetségének elnöki tisztségét is.
Angol és spanyol nyelven beszél.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását