2024. május 4. - Mónika, Flórián

Erdő Péter a cigányok nehéz helyzetéről beszélt

Erdő Péter bíboros a cigányok nehézségeiről is beszélt Romániában a jászvásári találkozón - tájékoztatta a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) szerdán az MTI-t.
2009. november 25. szerda 21:05 - HírExtra
A közlemény szerint az MKPK állandó tanácsa Erdő Péter bíboros vezetésével hétfőn utazott Romániába, a háromnapos látogatás a szentmise közös ünneplése mellett két megbeszélésből állt.

Mint írták, az első alkalmon a két delegáció tagjai bemutatták egyházmegyéjüket, felelősségi területeiket, örömeiket, nehézségeiket, a hivatások helyzetét, az elkövetkezendő év kezdeményezéseit, reményeiket.

Az első tárgyaláson futólag érintett néhány problémát a második megbeszélésen fejtették ki bővebben. Szó esett a liturgikus könyvekről, a fordításokról, a lehetséges együttműködésekről.

A Jászvásári Egyházmegye katolikus híveinek helyzete is szóba került, közülük többen kifejezték a magyar nyelvű szentmise iránti igényüket. "A román püspökök - akik ennek a népnek ténylegesen a pásztorai - úgy tartják, hogy mindenkinek joga van a saját nyelvén misét hallgatni, ha ezt kívánja".

A találkozó végén a jászvásári püspök meghívta Erdő Pétert, hogy vegyen részt a kacsikai búcsún, és celebráljon misét a magyar nyelvű zarándokoknak - olvasható.

Az utolsó napon a püspökkari találkozó résztvevői Teofan ortodox metropolitát látogatták meg és néhány kolostort kerestek fel.
A közlemény szerint a Magyar és a Román Katolikus Püspöki Konferenciák állandó tanácsai közti párbeszéd 2008-ban kezdődött Budapesten. Ez folytatódott Jászvásáron. A következő összejövetelt 2010-ben Magyarországon tartják.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását