2024. április 20. - Tivadar

Orbán blöffje

Orbán Viktor kiváló politikus, ezt még ellenfelei is elismerik. Igaz, nem biztos, hogy eme jelző egyértelműen pozitív kicsengésű, ha az emberi lélekre aggatjuk. Akárhogy is, Orbán megint ügyesen sakkozott.
2009. november 25. szerda 14:19 - Pénzes Dávid
Az energiaellátás minden ország számára a jövő legfontosabb kérdése. Ezt Orbán Viktor is jól tudja. Ugyan még nem ő a kormányfő, mégis az utóbbi hetekben nyakig belevetette magát a témába. Vajon miért?

Orbán a találkozóról
Orbán Viktor szerint az orosz-magyar kapcsolatok ma számos helyen zavarosak. Úgy vélekedett, az, hogy Veres János volt pénzügyminisztert jelölték ki a keleti kapcsolatokért felelős embernek a kormányban "mindent elárul". "Én azért mentem oda, hogy az orosz-magyar kapcsolatokat rendezzem. Tiszta, világos és átlátható kapcsolatokat akarunk" - mondta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy ma ezek a kapcsolatok inkább zűrösek, Magyarország részéről "zűrös alakok zavaros helyzeteket teremtenek, és a zavarosban halásznak". Ez elfogadhatatlan, ez a posztkommunista átmeneti időszaknak a kultúrája, ezen túl kell lépni, "erről mindenki a saját háza táján söprögessen, én is ott söprögetek. Erről mi, magyarok tehetünk elsősorban" - vélekedett.
Két okból is. Egyrészt jön a tél, amikor a gázkérdés újra megmozgatja sokak fantáziáját, és ez kiváló lehetőség a kampányolásra. Ha az ellenzék vezetője egy esetleges újabb gázkrízis előtt a Nagy Megoldó szerepében tetszeleg, hozhat némi szavazatot. (Ugyan a szakemberek biztosan állítják, hogy Magyarországon nem lesz gond a gázellátással, ám a szavazó többség ezt nem tudja.) Ha eközben pedig bele tud rúgni néhány szocialista politikusba, az meg külön öröm (lásd keretes írásunkat).

A másik, hogy ha valóban szeretne beleszólni az ország energiaellátásába, akkor kénytelen már most lépni, nem várhatja meg, míg miniszterelnökké emelik - azon egyszerű oknál fogva, hogy az ukrán elnökválasztás január 17-én lesz. Addig az orosz-ukrán gázválságot jegelik, ám amint kiderül ki lesz az elnök, azon nyomban megkötik a megfelelő szerződéseket, pestiesen szólva lezsírozzák a gázszállítás dolgait. Ebben pedig Magyarországnak is szerepet osztanak.

Nem mindegy tehát, hogy még a szereposztás előtt lép színre, vagy a már kiosztott szerepet kénytelen magára venni, hiszen mire valódi hatalom kerül a kezébe, nem lesz miért ugrálnia, az ügy eldöntetik.

Blöff

Jó politikusként tehát Orbán előre gondolkozott és előállt a nagy dumával: húsz év alatt Magyarországnak önellátóvá kell válnia energia terén. Ne legyenek illúzióink, ezt a teljes képtelenséget maga sem hiheti el. Valójában nem is érdemes arra szót vesztegetni, hogy ez miért elképzelhetetlen, az egy külön könyvet érdemelne. Hacsak nem fedezzük fel a vákuumenergiát, az anyag-antianyag reakciót, vagy a térgörbület-energiát, akkor ez az ország belátható időn belül képtelen lesz fedeznie saját igényeit.

Orbán természetesen blöffölt. De nagyon hatékonyan. Az oroszok rögtön felvonták bozontos szemöldöküket, majd személyesen Putyin hívta meg magához - a pártkongresszus ehhez éppen kapóra is jött. „Minden oroszok atyja” magyarázatot akart, miről is hadovált ez a kicsi ember. Orbán célja természetesen éppen ez volt: kiugrasztani a nagy medvét a bokorból. És az ki is ugrott.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

gizimama
2009. november 25. 15:39
na igen.
hogy aztán ilyen simlisen húzza ki a pénzünket a zsebünkből.
Ez az orosz ügy meg mindegy, mert úgyis azt csinálnak amit akarnak. Ha meg nagyon rosszul ébrednek, akkor néhány ezer tankot erre felé terelnek és meg is van oldva
balogGY
2009. november 25. 15:38
ügyes fiú ez.
simlis és minden hájjal megkent,
éppen ilyen kell nekünk.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását