2024. április 18. - Andrea, Ilma

Akadémiai tag lesz a halott drámaíró

Születésének századik évfordulója alkalmából a Román Akadémia tagjává nevezték ki post mortem Eugen Ionesco világhírű román drámaírót.
2009. november 26. csütörtök 19:58 - HírExtra
A bejelentés csütörtökön hangzott el a Román Akadémia egyik konferenciáján, amelyet Ionesco születésének centenáriuma alkalmából rendeztek a román fővárosban. Marius Sala akadémikus elmondta, hogy Ionesco - akit a románok Ionescunak neveznek - a világirodalmi örökség része, de életművéről nem lehet beszélni anélkül, hogy ne említsék meg: az abszurd dráma megteremtője első műveit Romániában írta román nyelven.

Sala szerint Ionescot a román drámairodalom és színházi élet olyan jelentős személyiségei ihlették meg, mint Ion Luca Caragiale drámaíró és Gheorghe Ciprian dramaturg, színész.

Ionesco 1909-ben született a romániai Slatinán, és 1994-ben halt meg Párizsban. Romániában ősszel több kulturális rendezvényen is megünnepelték a világhírű drámaírót születésének centenáriumát annak ellenére, hogy lánya megtiltotta ezt.

Az utód nem ért egyet azzal, hogy az írót román szerzőként sajátítják ki, miközben francia nyelven alkotott. A Franciaországban élő Marie-France Ionesco nemrég felháborodást keltett Romániában azzal, hogy a Ionesco-művek szerzői jogdíjának birtokosaként több román színháznak is megtiltotta édesapja alkotásainak bemutatását.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását