2024. március 29. - Auguszta

Mégsem olyan jó vegának lenni?

Főleg a vegetariánusok vártak a szójatejben lévő különleges fehérjék és növényi ösztrogének fogyasztásától kedvező eredményt olyan szempontból is, hogy így csökkenthető a szívinfarktus esélye.
2009. november 28. szombat 18:48 - HírExtra
A szójából készült ételek-italok akkor lettek igen népszerűek, amikor a szakemberek ismertették, hogy azokban az országokban, ahol a szója alapvető élelmiszer, ritkább a rosszindulatú daganatok több formája, mint Európában. Főleg a japán és a kínai statisztikák jelezték ezt és világszerte kutatás indult ennek a kérdésnek a vizsgálatára.

A szójatej táplálkozási szempontból nagyon hasonlít a tehéntejhez: fehérjetartalmuk mennyiségileg hasonló, bár összetétele különbözik. Kedvező tulajdonsága, hogy azok számára is biztonságos, akik tehéntej allergiában szenvednek. A szójában lévő izoflavonok pedig biológiailag kedvező hatású molekulák.

Korábban több tanulmány azt jelezte, hogy a szója fogyasztás csökkenti a koszorúér-betegség szempontjából veszélyes vérzsírok szintjét. Ennek alapján ajánlották a szójatartalmú diétát a szívinfarktus megelőzésére is.

Néhány éve 22 nagy vizsgálatból származó tudományos adatok igazolták, hogy a szójának "rossz" LDL koleszterint csökkentő hatása igen szerény, legfeljebb 3 százalék. Kristen M. Beavers és munkacsoportja most azzal foglalkozott, hogyan befolyásolja az érelmeszesedésre jellemző gyulladásjelző és oxidatív stresszre utaló anyagok előfordulását a változó kor utáni, korosodó nők vérében bőséges szójatej ivása a csökkentett zsírtartalmú tehéntejhez képest.

A 31 önként jelentkező nő egy hónapig igen pontosan, az előírásnak megfelelően étkezett. Ennek ellenére a szójatej mérhetően nem csökkentette a vizsgált gyulladásjelzők és stresszanyagok szintjét.

Ezek az eredmények hasonlóak azokhoz, melyek alapján az Amerikai Szív Szövetség szakbizottsága néhány éve már hangsúlyozta, hogy a szójából készült élelmiszerek fogyasztása telítetlen zsírtartalmuk, a bennük lévő rostok, vitaminok és nyomelemek miatt a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése végett ajánlott, de ilyen táplálékkiegészítők, tabletták szedése nem javasolt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását