2024. május 17. - Paszkál

Irán nem akar kilépni

Irán nem akar kilépni az atomsorompó-szerződésből - jelentette ki hétfőn Ali Akbar Szalehi, az iráni atomenergia-ügyi szervezet vezetője.
2009. december 1. kedd 06:20 - HírExtra
"Lelki vezetőnk azt mondja, hogy bűn atomfegyvert szerezni. Ha atomfegyverhez akarnánk jutni, elhagynánk az atomsorompó szerződést. Nem akarunk kilépni a szerződésből" - mondta a brit hírügynökségnek tolmács útján Busehrben, ahol Szergej Smatko orosz energetikai miniszterrel tárgyalt az ott orosz segítséggel épülő első iráni atomerőmű átadásáról.

A miniszter nem nevezett meg konkrét időpontot az üzembe helyezésre, de az építkezés gyors befejezését ígérte. Később viszont két, magát megnevezni nem akaró forrás azt közölte, hogy Moszkva jövő márciusban, az iráni újév idején tervezi beindítani az erőművet, s erre adott utasítást az orosz szakértőknek.

Smatko azért látogatott Iránba, mert most folyik a különböző berendezések legfontosabb próbái. A miniszter közölte, hogy Oroszország szeretné, ha el lehetne kerülni az iráni atomprogramról folyó vita elmérgesedését, és reméli, hogy folytatódni fognak a tárgyalások Teherán és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) között.

Oroszországnak az az érdeke, hogy konstruktív megállapodás szülessék Irán és a hat nagyhatalom között - mondta Smatko, miután találkozott Manusehr Mottaki iráni külügyminiszterrel. Emlékeztetett arra, hogy Irán 20 ezer megawatt áramtermelő kapacitást akar kiépíteni a következő 15-20 évben, s Oroszország szeretne részt venni ebben a programban. Busehrben egy ezer megawattos erőmű épül, de az átadása egyre csúszik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását