2024. április 16. - Csongor

Oszkó: jövőre nőnek a reálbérek

Jövőre 39,4 százalékra - két év alatt majdnem 1 százalékponttal - csökken az adócentralizáció, és emelkednek a reálbérek - mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter a kormányszóvivői tájékoztatón.
2009. december 1. kedd 19:55 - HírExtra
A pénzügyminiszter kiemelte: az eddigi költségvetési konszolidáció az egyensúly megteremtését szolgálta, a jövő évi költségvetéssel már az egyensúly fenntartása, a versenyképesség javítása a cél. Jövőre még zsugorodik a gazdaság: 0,6 százalékkal, az idei 6,7 százalékos visszaesés után - tette hozzá. Oszkó közölte: a kormány a költségvetés jövő évi finanszírozásában a forint alapú állampapírok kibocsátására helyezi a hangsúlyt, mivel az IMF-EU hitelkeret eddigi igénybevételével a devizafinanszírozás került előtérbe.

A pénzügyminiszter kifejtette: a jövő évi költségvetés civilizációs váltást jelent az előző büdzsékhez képest, mivel stabil, fenntartható pályára állítja az ország gazdaságát.

Oszkó Péter kifejtette: az OECD is úgy ítéli meg, hogy a ciklikusan kiigazított költségvetés révén Magyarország fenntartható pályát futhat be. Az OECD kiemelte, hogy az adózási átalakítások révén nőnek a potenciális foglalkoztatási esélyek, nőni fog a termelékenység az országban.

A pénzügyminiszter az elfogadott következő évi büdzséről elmondta: az elsődleges - vagyis a kamatkiadások nélkül számított - államháztartási egyenleg pozitív lesz, mégpedig a GDP 0,7 százaléka, az eredményszemléletű deficit 3,8 százalékot tesz ki jövőre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását