2024. április 23. - Béla

A canterbury érsek megszólalt a leszbikus segédpüspökügyében

Leszbikus női lelkészt választottak segédpüspökké a hét végén az amerikai protestáns episzkopális egyház Los Angeles-i egyházkerületében.
2009. december 6. vasárnap 20:18 - HírExtra
Mary Glasspool a második magas rangú pap az amerikai episzkopális egyházon, illetve a világ anglikán közösségén belül, aki nyíltan vallja másságát. Az ötvenöt éves baltimore-i lelkész, aki huszonhét éve gyakorolja hivatását, női partnerével él együtt.

Felszentelése érdekében a nemzeti egyház vezetőinek még jóvá kell hagyniuk a jelölést.

Megválasztása mindenesetre ismét lángra lobbanthatja azt a heves vitát, amelyet 2003-ban az első homoszexuális püspök, Canon Gene Robinson beiktatása váltott ki az anglikán közösség soraiban. A másságát nem titkoló New Hempshire-i lelkész személye mélyen megosztotta mind az amerikai episzkopális egyházat, mind az anglikán egyházak nemzetközi társulását. A vezetők és a hívők egy része arra az álláspontra helyezkedett, hogy a Biblia tiltja a homoszexualitást. A konzervatív teológiai vonalat követők ki is váltak a kétmilliós amerikai nemzeti egyház keretéből, és az idén saját közösséget alapítottak Észak-Amerikai Anglikán Egyház néven.

Az amerikai episzkopális egyház vezetője, Katharine Jefferts Schori püspök a hétvégi szavazás után értésre adta, hogy ha a baltimore-i lelkész megválasztása az előírásoknak megfelelően zajlott le, nem fog habozni a segédpüspök felszentelésével.

A Mary Glasspoolra adott többségi szavazatok egyúttal jelzik, hogy az amerikai episzkopális hívők továbbra is szembemennek a 77 milliós anglikán közösség akaratával, és a rájuk nehezedő nyomás ellenére is a vallási tanokkal összeegyeztethetőnek, illetve jogukban állónak tekintik homoszexuális egyházi vezetők megválasztását.

Másként vélekedett Rowans Williams, Canterbury érseke, az anglikán egyház legfőbb vallási méltósága. Ő vasárnap este arról beszélt, hogy a leszbikus lelkész segédpüspökké jelölése nagyon súlyos kérdést vet föl az anglikán egyházak egészére, és további megoszláshoz vezethet a közösségen belül. Bár nem mondta ki nyíltan, szavaiból ítélve bízik abban, hogy a püspökválasztás eredményére az amerikai egyházkerületi főméltóságok végül nem fogják áldásukat adni.

Ám ha mégis, Mary Glasspool felszentelése jövő májusban megtörténhet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását