2024. április 27. - Zita

A Neo FM tulajdonosai "az érem másik oldaláról"

Nyílt levélben válaszoltak az október végén országos rádiófrekvenciát nyert Neo FM képviselői csütörtökön annak a kilenc nagykövetnek, akik egy hónappal ezelőtt közös nyilatkozatban kifogásolták a magyarországi "nem transzparens viselkedést" .
2009. december 10. csütörtök 12:07 - HírExtra
Balázs Csaba, a tulajdonos econet.hu Nyrt. elnök vezérigazgatója és Kádár Tamás, az adót működtető FM1 Zrt. vezérigazgatója közölte: a tulajdonosok elkötelezett hívei az egyetemes demokratikus értékeknek, ezen belül kiemelten fontos számukra a piacgazdaság, a vállalkozás szabadsága, a tiszta verseny és az átláthatóság az üzleti folyamatokban.

"Szakmai befektetőként magunk is abban vagyunk érdekeltek, hogy a befektetési klíma olyan maradjon, amely vonzó célállomássá teszi Magyarországot a befektetések számára" - írták, s azt hangsúlyozzák: "az FM1 Zrt. soha semmilyen formában nem pályázott politikai, vagy beszélgetős rádió megvalósítására, pártkötődése nincs", a rádióban pedig zenés szórakoztató műsor hallható, míg hírműsoraikban gondosan ügyelnek az objektivitás, kiegyensúlyozottság és pártatlanság alapelvének legteljesebb betartására.

Felhívják a figyelmet arra is, hogy mindkét koncesszió hét évére a későbbi győztes ígérte százalékosan és összegszerűen is a legmagasabb műsorszolgáltatási díjat, márpedig "a pályázati felhívás egyetlen tényleges versenyelemet tartalmazott, amelynél sehol a világon nem ismernek objektívebbet, ez pedig a díjverseny".

A pályázat kapcsán gyakorta visszatérő állítás, hogy az FM1 Zrt. által ajánlott műsorszolgáltatási díj irreálisan magas. A tények azonban mást mutatnak: a második helyezett Danubius és az FM1 által ajánlott műsorszolgáltatási díj közötti mintegy 2 milliárd forintos különbségből hozzávetőlegesen 1,7 milliárd forint az utolsó két évben merül fel, ami az elvileg 2014-re tervezett digitális átállást követő időszakra tehető - írták.
Megemlítik, hogy "a digitális átállást követően az FM1 Zrt. analóg műsorszolgáltatási joga megszűnik, illetve radikálisan átalakul a műsorszolgáltatási piac. A konzorcium azzal számolt, hogy ezek a változások kedvezőek lesznek a magyar államkassza és az adófizetők számára, ami nem irreális, hanem inkább ésszerű feltételezés egy, a piacra belépni kívánó üzleti vállalkozás részéről".

Balázs Csaba és Kádár Tamás visszautasítja az egykori Sláger Rádiót működtető cég és amerikai tulajdonosa "hetek óta tartó kampányát", amelynek szerintük akaratukon kívül a közös levelet aláíró nagykövetek is részeseivé váltak; "felháborítónak tartjuk, hogy a vonatkozó jogszabályok megsértése miatt egyébként többször megbüntetett Sláger Rádió magát a magyar sajtószabadság védelmezőjeként tünteti fel" - írták.

Szerintük "a Sláger Rádió aggodalmának valódi tárgya inkább az elszalasztott jövőbeli profit lehet, valódi célja pedig ebből eredően tisztán és kizárólag üzleti".

November 18-án tett közzé kilenc ország budapesti nagykövetsége közös nyilatkozatot, amelyben felhívja a figyelmet a magyarországi befektetői klímát negatívan befolyásoló tényezők veszélyeire.

Visszatarthatják a külföldi befektetőket a magyarországi "nem transzparens viselkedésről" szóló jelentések - írták. Különös aggodalommal figyelik "a nem transzparens viselkedés jelentős megnyilvánulásait, amelyek hatással vannak a befektetőkre a közszolgáltatások, a műsorszolgáltatás és az országos közlekedési infrastruktúra egyes területein". Az erről szóló jelentések visszatarthatják a befektetéseket, amelyekért Magyarország, minden más államhoz hasonlóan, verseng - olvasható az Amerikai Egyesült Államok, Belgium, Franciaország, Hollandia, Japán, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia és Svájc nagykövetségeinek közös támogatásával kiadott dokumentumban, amely a brit képviselet honlapján jelent meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását