2024. április 19. - Emma

Madárnépszámláljon ön is!

Felhívást kaptak a bécsiek, hogy számolják meg madaraikat. Január 6-án lesz a nagy nap: "A téli madarak órája" címmel első ízben mérik fel szisztematikusan a fagytűrő tollas jószágokat. Minden bécsi polgárt arra kérnek, hogy egy szabadon választott helyszínen egy órán át jegyzéket készítsen az ott megfigyelhető madarakról.
2009. december 25. péntek 08:30 - HírExtra
A szórólapok segítségével az osztrák főváros lakosai nem csak a feketerigót és a verebet, hanem a balkáni gerlét, a csuszkát vagy a tengelicet is könnyűszerrel felismerhetik - írja a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása (www.derstandard.at).

Az eredmények tudományos jelentőséggel bírnak majd, hiszen több száz madárbarát részvételével reprezentatívabb mintát lehet kapni, mintha csak néhány kutató botorkálna a hóban - véli Bécs környezetvédelmi tanácsosa, Ulli Sima. A főváros környezetvédelmi osztálya ezért támogatja az osztrák madártani egyesületet (BirdLife Österreich) a rendezvény lebonyolításában.

A BirdLife Österreich igazgatója, Gerald Pfiffinger egy mintaetető-helyszínt is bemutatott a kampány kapcsán a bécsi városháza parkjában. Silótakarmány-állomások, etetőoszlopok és ráccsal védett talajmenti etetők hivatottak segíteni a madarakat a zord hónapok átvészelésében.

A téli etetés Sima szerint szükséges is, mivel a kertek átalakítása miatt már nehezen találnak természetes táplálékot a madarak. Az egykoron fajgazdag gyepek ugyanis mára átadták helyüket az angol pázsitnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását