2024. április 19. - Emma

Búvárokkal a tűzhal-invázió ellen

Több mint 300 búvárnak engedélyezték a tűzhalak begyűjtését a karib-tengeri Kajmán-szigetek körül. Az invazív és falánk halak komolyan veszélyeztetik a Nagy-Britanniához tartozó szigetcsoport körüli korallzátonyok élővilágát.
2010. január 7. csütörtök 06:50 - HírExtra
Az eredetileg a Csendes- és az Indiai-óceánban honos tűzhalnak (Pterois volitans) a Karib-tengerben nincs természetes ellensége, és havonta akár 30.000 ikrát is képes lerakni. Öt héten belül egy korallzátony összes halivadékát képesek elpusztítani, veszélyeztetve ezzel az érzékeny ökoszisztéma egyensúlyát - mondta Mark Hixon, az Oregoni Állami Egyetem tengerbiológusa. Ezért a Karib-tenger brit fennhatóságú részében működő DiveTech búvárszervezet minden héten csónakot küld ki a vizekre kifejezetten a tűzhalak gyérítése céljából. Amúgy a búvároknak tilos halakat fogni. Ezenkívül hivatásos halászok is gyűjtik őket - olvasható a Yahoo hírportálján (www.news.yahoo.com).

A búvárok műanyag hálók és kesztyűk, olykor botok segítségével próbálják meg elkapni a vörös-fehéren sávozott, mérgező tüskéjű halakat. Ha nem kellőképpen óvatosak, fájdalmas csípésben lehet részük.

A fajt először 2008 elején figyelték meg a Kajmán-szigetek körül, azóta robbanásszerűen elszaporodott. Múlt évben mintegy hatszázat távolítottak el a tengerből, de ez kevésnek bizonyult. Egyre több tűzhal hemzseg a vizekben. Minden élőhelyen gyűjtöttek belőle példányokat, még 91 méteres mélységben is.

Hixon februárban készül a szigetekre, hogy felmérje a helyzetet a korallzátonyok körül, valamint amerikai kormányképviselőkkel tárgyaljon egy tervezett kutatási projektről. A Csendes-óceánban is tanulmányozzák a fajt, hogy kiderítsék, eredeti élőhelyén miért nem szaporodik el annyira, mint az Atlanti-óceánban és a Karib-tengerben. A tűzhal ugyanis nem csupán a Kajmán-szigetek körül okoz gondot - a Bahamáktól és a Bermudáktól kezdve a Karib-tengeren át Puerto Ricóig, a Dominikai Köztársaságig, Jamaicáig, Kubáig és Belizéig is eljutott. Az amerikai kutatók szerint akkor került a floridai vizekbe a faj, amikor az 1992-es Andrew hurrikán során betört egy akvárium, és legalább hat tűzhal jutott ki a miami Biscayne-öbölbe.

A megoldás része lehet, hogy ínyencfalat váljon a halból. A főzés során a méreganyagok megsemmisülnek. A Bahamákon már szerepel az étlapokon a tűzhal, drága amerikai éttermek is felszolgálják.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását