2024. május 2. - Zsigmond

A Fidesznek még 386 milliója sincs?

Van Magyarországon két, a pártokhoz kapcsolódó bűncselekmény, amiről mindenki tud, de senki nem tesz ellenük semmit: a választók többmilliós adatlistája, és a kampányfinanszírozás költségei. A Fidesz most mindkettőbe rúgott egy nagyot.
2010. január 8. péntek 17:59 - Pásztor Balázs
Egy kissé átgondolatlan akció

Többen - köztük neves politológusok is - megmondták már, hogy a Fidesz sokkal jobban jár, ha nem kampányol, hanem hagyja, hogy a szocik lejárassák magukat. Ez a mostani időkben kétszeresen is igaz: egyrészt, mert naponta robbannak ki a botrányok, amik sározzák rendesen az MSZP így is dagonyában fetrengő imázsát, másrészt, mert a Fidesz képes az eddigieknél is nagyobb öngólokat rúgni megmozdulásaival. Ékes bizonyíték erre a legújabb szórólap esete.

Minimum több százezer, de inkább több millió ember postaládájában landolt az a kis füzetecske, amelyben Orbán Viktor kér személyesen segítséget a választóktól - pénz és munka formájában. A személyeskedő megszólítás és az újévi jókívánság után jön a propaganda-szöveg, amit Orbán - vagy bármilyen más magyar politikus - szájából hallva az átlagos olvasó csak szemforgatva képes elolvasni: „Hiszek abban, hogy közösen képesek leszünk ismét szilárd erkölcsi alapokra helyezni a politikát, újraindítani a gazdaságot, munkahelyeket teremteni, megmenteni az egészségügyet, helyreállítani a rendet és a biztonságot, valamint visszaszerezni Magyarország hitelét és tekintélyét a világban.”

Ha pedig valakinek nem lett volna elég az ígérethalmaz, és a „szilárd erkölcsi alapokra helyezett politika” víziója, akkor annak jött a következő adag a sokkolóból: „Kérem legyen segítségemre Ön is akár segítőként, akár támogatóként...” Vagyis dolgozz a Fidesznek ingyen, vagy adj nekik pénzt. Hozzá mellékelve a sárga csekk, meg telefonszám, számlaszám, minden ami kell. Utóirat.: „Kérem küldje el még ma nagylelkű a támogatását.”

Az anyagot annyira rosszul fogadta a közvélemény, hogy sokan először más erők által kiadott lejáratóakciónak tartották, de aztán a Fidesz beismerte, hogy ezek bizony ők voltak. De miért is volt ennyire negatív a fogadtatása?

Pénz és munka


Magyarországon szokatlan eszköz
Valóban igaz, hogy Magyarországon igen szokatlan dolog pénzt kérni a választóktól a választásokra, azonban külföldön ez szinte bevett szokás. Obama például azzal kampányolt, hogy ő nem a multiknak akar tartozni a kampánypénzért, hanem az embereknek, így tőlük kért támogatást - egymilliárd dollár össze is jött. Csakhogy erre a képmásra a Fidesz képtelen lenne építeni, hazánkban egyedül az LMP volt képes ebből jól kijönni.
A Fidesz pénzt és munkát kér a támogatóitól, noha a magyarnak egyikből sincs sok. A pénzügyi válság gödrében vergődve mindenkinek meg kellett szorítania a nadrágszíjat, van akinek a megélhetése, a háza forog kockán - vagy épp veszett már oda. Így érthető módon nem sokan fognak adakozni egy politikai pártnak, sőt kifejezetten rossz szájízzel veszik az ilyen kéréseket - amire az utóirat, „ha lehet még ma” stílusa is rádob egy lapáttal. Ráadásul mindezt abban a környezetben, hogy a kormány kiszipolyozott minden forintot a választókból - már ha a Fidesz kommunikációját nézzük. Így érthetetlen maga az ötlet felmerülése is, nemhogy a megvalósítása.

Az ingyenmunkával hasonló a helyzet. Bár sokan elvesztették állásukat, de ez nem azt jelenti, hogy ők minden munkára kaphatóak lennének, hanem, hogy minden olyan munkára kaphatóak lennének, amelyik pénzt hoz a házhoz - és ez óriási különbség. Mivel a munkanélküliség 10 százalék fölé emelkedett, és legtöbben egy minimálbéres állásért is ölre mennének, ezért ez a kérés is a pofátlansággal határos. Annyi igaz, hogy pár lelkes aktivista/ fiatal biztos van az országban, csakhogy ezeket a helyi szervezetek már régen összegyűjtötték, és az újaknak pedig nem a Narancsos Vezír körlevele fogja meghozni a szorgalmi kedvet.

Persze mindent lehet kommentálni, és a Fidesz ezt meg is tette - ha lehet rosszabb módon, mint amit a körlevél elküldése jelentett. Ugyanis azért fordultak ehhez a Magyarországon szokatlan eszközhöz, mert „a Fidesz önerőből nem tudja felvenni a versenyt a szocialisták anyagi forrásaival, ezért bármilyen kis összeg jól jön" - derül ki a Heti Válasz soraiból. A kérdés csak az, hogy mire kell a Fidesznek a pénz. A válasz egyértelműen az lenne, hogy a kampányra. Csakhogy annak a maximális kerete a hatályos törvények szerint 386 millió forint - és az elképzelhetetlen, hogy a Fidesznek ne lenne ennyi pénze. Noha köztudott, hogy a pártok választásonként illegálisan 7-8 milliárdot is eltapsolnak kampányra, ez furcsa mód senkit nem érdekel. Azonban ennyire egyértelműen még egyik nagypárt párt sem mondta ezt ki.

Adatok, és az a fránya jogrendszer


A másik óriási hiba, amit a Fidesz ezzel a lépéssel elkövetett, hogy a „szimpatizánsainak és támogatóinak” küldte ki, ami több millió embert tartalmazott. Azonban rengeteg olyan ember is megkapta ezt a levelet, aki se nem szimpatizáns, se nem támogató, és még véletlenül sem engedélyezte az adatai tárolását a Fidesznek - csupán egyszer adott nekik kopogtatócédulát, szavazott rájuk, vagy a népszavazásaik egyikében egyetértett velük (sőt, pár éve elhunytak is kaptak ilyet). Vagyis a Fidesznek - mint minden pártnak - tényleg van egy többmilliós listája, az emberek címéről, adatairól és párthozzáállásukról, és erről ez egy bizonyíték.

Természetesen nem kellett félteni a „nagy ellenfelet” sem: az MSZP az ombudsmanhoz fordul a Fidesz „titkos választói adatbázisa” miatt, noha lehet nekik még nagyobb van, mint az épp bírált narancsosoknak (ebből is volt már épp elég botrány). Bárhogy is legyen, a Fidesznek egyetlen lépéssel sikerült felhívnia a figyelmet két hatalmas, általa is alkalmazott jogsértésre, amit mindenki eltűr. Ha így megy tovább, és nem lesz számottevő új erő a Parlamentben, akkor tisztán látható, hogy miként fog megteremtődni a „szilárd erkölcsi alapokra helyezett politika”.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

rackett44
2010. január 11. 09:34
Ez érdekes.Én nem kaptam ilyet!
jenő
2010. január 10. 13:03
Mennyibe kerülhettek a levelek ?
Segítenék gödröt ásni számukra........
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását