2024. május 18. - Erik, Alexandra

Kockázatos húzás az SZDSZ-el kooperálni

Az SZDSZ-nek, mint márkanévnek ma már sok liberális szavazó számára sincs jó csengése – mondja Krekó Péter, a Political Capital (PC) elemzője, aki szerint ez veszélyt jelenthet az MDF számára egy esetleges együttműködés esetén. Csoda, hogy a Fórum igyekszik minél kevésbé villogni a Szabad Demokratákkal?
2010. január 18. hétfő 16:09 - Nagy András
Mit gondol, mi az ami az MDF és az SZDSZ között formálódik? Szövetség? Fúzió? Szimpla választási együttműködés?

Az MDF számára ma az a fontos, hogy önmagát láttassa a kulcsszereplőnek a történetben. Az szeretné láttatni, hogy mások csatlakoznak a Fórumhoz és nem fordítva, függetlenül attól, hogy melyik pártról van szó. Ezek a hangsúlyok az MDF-SZDSZ viszonyban is jól érzékelhetők, ami nem is csoda, hisz Dávid Ibolyáékat ma már mindenki biztos parlamenti bejutónak tekinti, míg a Szabad Demokratáké gyakorlatilag nullaszázalékos párt. Az MDF-nek azért sem érdeke, hogy egyenrangú szövetség jöjjön létre, mert a bejutás záloga esetében Bokros Lajos, márpedig ő a Fórum politikusa, akik tehát csatlakoznak hozzá, azok az MDF-hez csatlakoznak. Ráadásul, az SZDSZ-nek, mint márkanévnek ma már a liberális szavazók közt sincs túl jó csengése, ezt a tavaszi EP-választások világosan mutatták.

Személy szerint Bokros a záloga az MDF választási sikerének?

Bokros Lajos: támogató kerestetik
Az MDF kizárólag Bokros Lajos és a párt önálló politikájának, önálló listájának támogatásához vár partnereket - mondta Dávid Ibolya, az MDF elnöke hétfőn az MTI-nek. A Magyar Demokrata Fórum pontosan meghatározott feltételek szerint kezdett tárgyalásokba több különböző, az MDF-et megkereső civil szervezettel és párttal - közölte.
MTI
Látni kell, hogy balliberális oldalon erőteljes politikai vákuum keletkezett. Bokros ma egyrészt azok számára jelenthet alternatívát, akik kiábrándultak az SZDSZ-ből, valamint azokéra, akik korábban nem a baloldali gazdaságpolitika miatt, hanem csupán azért szavaztak az MSZP-re, mert a Fideszt semmiképp sem akarták hatalomra juttatni.

Mi lehet a tét az MDF számára, ha - tegyük fel - a parlamenti küszöb már nem az?

A tét az, hogy ki lesz Orbán Viktor legfőbb ellenfele. Egy olyan helyzetben, mikor az MSZP-nek olyan kormányfő-jelöltje van, aki nem kellően közismert és fajsúlyos politikus, akkor Bokrosnak jó esélye van rá, hogy betöltse ezt a szerepet. S ha ez így lesz, az egyértelműen az MDF-nek kedvez.

Mi lesz az MDF hagyományos, konzervatív szavazóival?


Az MDF-nek már egy ideje nincs meg a hagyományos bázisa. A Fórum a saját szavazóihoz viszonyítva már 2006-ban is legtöbb új szavazót gyűjtötte be a pártok közül.

Sok szó esett már arról, kinek miért előnyös az MDF-SZDSZ paktum. Arról talán kevesebb, milyen veszélyeket rejt a megállapodás?

A legnagyobb veszély az MDF-re nézve éppen az együttműködés maga. Az SZDSZ-t sokan a liberális oldalon sem tartják hiteles szereplőnek, nem is beszélve azokról, akik az évekig kormányzati pozícióban lévő Szabad Demokratákban az elmúlt évek kudarcainak egyik fő felelősét látják. Kérdés, hogy több liberális szavazót hoz-e a Fórum konyhájára Bokros személye, mint amennyit az SZDSZ-név eltaszít. Ma még nem lehet megítélni a tranzakció a záróegyenlegét, de hogy kockázatos húzás, az biztos. Mint mondtam, ezért fontos az MDF-nek, hogy ne hangsúlyozza túl az SZDSZ-szerepét, illetve politikusait.

Az a hihetetlen felfordulás, ami ma az MDF-körül zajlik, nem válhat kárára a pártnak? Mondjuk azért, mert elriaszt olyanokat, akik nehezebben fogadják a változásokat?

Tény, sok olyan változás van az MDF-nél, ami egyes szavazók számára nehezen követhető, sőt nehezen magyarázható. Azonban sosem baj, ha a választások közeledtével nyüzsgés van egy párt körül, különösen, ha kisebb pártról van szó. Lássuk be, az mindenképp pozitívum Bokrosék számára, hogy az elmúlt két hétben mindenki a Fórum szövetségeiről, esélyeiről, programjáról beszél, és ez sok szavazó figyelmét az MDF-re irányítja. Ahol folyamatosan történik valami, ott megvan az esély a sikerre.

Mit gondol, az MDF irányváltását, tudatos helyezkedésének szavazatnyereségét, illetve veszteségét előre kikalkulálták a párt elemzői, avagy nem pusztán matematikai kérdésről van szó?


Nyilván vannak a döntések mögött racionális kalkulusok, ám hozzá kell tenni, hogy a politikában soha semmi nem számítható ki pontosan. Az MDF számára most azonban kiemelten fontos a nyitás politikájának elve, ezzel képes ugyanis erőt demonstrálni.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását