2024. április 23. - Béla

Szentendrén találkoztak a legnagyobb magyar széndioxid kibocsátók

2050-es kibocsátás csökkentési célok Magyarországi vonatkozása a vállalatok szempontjából címmel szervezett workshopot a Klíma Klub január 15-én pénteken Szentendrén, ahol Magyarország magas széndioxid kibocsátó vállalatai folytattak kerekasztal beszélgetést az éghajlatvédelmi kerettörvény várható következményeiről.
2010. január 18. hétfő 14:03 - HírExtra
A rendezvényt Varga Dávid, a Klíma Klub titkára nyitotta meg, majd a köszöntő után, Láng István akadémikus, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács társelnöke vázolta az Éghajlatvédelmi törvénytervezetet. A workshop moderátora Feiler József, a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosának stratégiai és tudományos osztályvezetője volt, aki az éghajlatváltozás gazdasági hatásait egy rövid előadás formájában ismertette.

A Klíma Klub meghívására Magyarország legnagyobb széndioxid kibocsátó nagyvállalatai jelentek meg, úgymint a Mátrai Erőmű, az EMFESZ, a MOL Nyrt., a Fővárosi Gázművek, az E.ON Hungária Zrt., az MVM Trade Zrt., az MVM GTER Zrt, a Dunamenti Erőmű, a Nitrogénművek Zrt, és az ÉMI-TÜV SÜD Kft.

A Klíma Klub által szervezett munkaértekezlet célja az volt, hogy az éghajlatvédelmi kerettörvény vállalatokra gyakorolt hatását bemutassa, és fórumot teremtsen a szükséges finanszírozási rendszer kidolgozásához valamint lehetőséget biztosítson a vállalatoknak, a fenntartható fejlődéshez szükséges stratégiai döntések meghozatalához és a 2050-es kibocsátási csökkentési célok megvitatásához.

Láng István akadémikus záróbeszédében elmondta, a megfogalmazott javaslatokat továbbítja a Nemzeti Fenntartható Fejlesztési Tanács felé, ezzel is segítve egy eredményes törvény megalkotását.

A Klíma Klub fontosnak tartja, hogy minden társadalmi réteg részt vállaljon és tegyen a környezetvédelemért. Varga Dávid elmondta, a pénteki értekezlet első lépésnek számít ezen az úton, hiszen a nagy kibocsátású vállalatok illetve a gazdasági szféra együttműködésével valósítható csak meg a hosszútávú kibocsátás-csökkentés.

A Klíma Klub titkára kifejtette továbbá, hogy a fenntartható fejlődés megvalósításához széleskörű társadalmi kommunikáció szükséges. Következő lépésként, a Klíma Klub által szervezett februári II. Magyarországi Klímacsúcson a politikai valamint a tudományos szférán a sor, hogy a gazdasági szektor mellett párbeszédet kezdeményezzen a jövőnket érintő éghajlatváltozásról.
Forrás: klimaklub.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását