2024. április 20. - Tivadar

Miért esnek a reálbérek?

A reálbérek csökkenését főként a közszféra béreinek, bónuszainak megvonása okozta, és a versenyszférában regisztrált csekély bérnövekedés is inkább csak látszólagos - vélekedtek a megkérdezett elemzők.
2010. január 19. kedd 15:18 - HírExtra
Suppan Gergely, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank elemzője elmondta: a reálbérek csökkenését főként a közszféra béreinek, bónuszainak megvonása okozta. A versenyszférában ugyan kissé, 0,3 százalékkal nőttek a reálbérek, a bónusz nélküli bérek pedig 5,1 százalékkal emelkedtek, ez ugyanakkor csak "virtuális" növekedés. Ennek oka, hogy a versenyszférában az alacsony jövedelműeket érintették az elbocsátások a legnagyobb mértékben, ez pedig módosította a statisztikai súlyokat.

A közszférában a bónuszok és prémiumok megszüntetése mellett az is lefelé húzta a béreket, hogy a közfoglalkoztatásban részt vevők bérei alacsonyabbak az átlagnál.

Barta György, a CIB Bank elemzője szerint a frissen közölt adatok a munkaerőpiac lazulására utalnak, ez pedig kedvezőtlenül hat a magánfogyasztásra. Pozitívum ugyanakkor, hogy a havi nettó bérek növekedési üteme az előző hónapokhoz hasonlóan gyorsabb volt a bruttó kereset növekedésénél, elsősorban az adóváltozások hatásaként.

Hozzáfűzte: nincs béroldali inflációs nyomás, így a Magyar Nemzeti Bank tovább tudja csökkenteni a jegybanki alapkamatot, és januárban 25 bázisponttal, 6 százalékra mérséklődhet a kamat. A közszférában a bruttó keresetek 8,5 százalékos csökkenése a 13. havi illetmény kifizetésének elmaradása miatt volt - mondta Barta György.

A szakértő szerint 2009-ben éves összehasonlításban legalább 2-3 százalékos reálbér csökkenés várható, 2010-ben pedig - részben a gyenge bázis miatt - javulhatnak a keresetei adatok, ám csak nagyon csekély mértékben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását