2024. április 23. - Béla

Kiállítások sorozata

Kiállítások sorozatával ünnepli fennállásának háromszázadik évfordulóját a meisseni porcelánmanufaktúra 2010-ben. Üdvözöljük az összes nemzetet (Alle Nationen sind willkommen) címmel szombattól látható a világhírű manufaktúra jubileumi kiállítása.
2010. január 23. szombat 13:38 - HírExtra
Összesen négyszáz kiállító fogja bizonyítani, hogy az elmúlt három évszázadban milyen sok nemzetközi hatás érte az üzem munkáját. Az egyes országokhoz, régiókhoz és vallásokhoz különböző kiállítási tárgyak kapcsolódnak: Olaszországot például a commedia dell'arte figurái, Franciaországot pedig két porcelánkutya képviseli, amelyeket még Madame Pompadour, XV. Lajos francia király híressé vált szeretője rendelt meg.

A porcelán-manufaktúra a kiállítással is a nemzetek közti dialógust szeretné előmozdítani. Már az 1710. január 23-i megnyitása is nemzetközi jelentőséggel bírt. II. Erős Ágost (1670-1733) lengyel király és szász választófejedelem a gyár alapító iratát több nyelvre is lefordíttatta.

A gyártás elindulása után az európai keményporcelán feltalálásával a kontinens függetlenítette magát az Ázsiából érkező drága importáruktól. A meisseni porcelán keresztbe tett kardokat ábrázoló márkajelzése a minőség jelképévé is vált.

Az ünnepi évben több kiállítás is nyílik az üzemben. A fő tárlattal párhuzamosan szombaton nyílik a Porcelán állatkert kis és nagy gyerekeknek című kiállítás. A kis porcelánállatok már a barokk korban is nagyon népszerűen voltak.

Külön tárlaton bemutatják majd az új meisseni ékszerkollekciót is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását