2024. április 24. - György

Segítsünk Haitin!

A Haiti földrengés áldozatainak támogatását kéri a magyar lakosságtól és a cégektől a Baptista Szeretetszolgálat. A szervezet főigazgatója, aki szombaton tért vissza a tragédia helyszínéről, az MTI-nek elmondta: az életben maradottaknak és a sérülteknek továbbra is nagyon nagy szükségük van alapvető élelmiszerekre, gyógyszerekre és orvosi ellátásra.
2010. január 23. szombat 18:31 - HírExtra
Szilágyi Béla arról számolt be, hogy a szigetországban még mindig nagy a káosz, lassú a segélyek kiosztása, illetve annak koordinálása. Az emberek érthető módon türelmetlenek, ám minden segítséget nagy köszönettel és hálával fogadnak - tette hozzá.

Közölte, még mindig nagyon sok a sebesült és beteg ember, akik napok óta ellátásra várnak; a kórházak nem győzik az ellátást. A magyar orvosok megszakítás nélkül dolgoznak a haiti közösségi kórházban, aminek egy része a későbbi utórengésben használhatatlanná vált.

A főigazgató megjegyezte, hogy Haitin a földrengés előtt is rossz volt az egészségügyi helyzet: lényegében csak az kapott ellátást, aki meg tudta fizetni, állami egészségügy szinte egyáltalán nem létezett korábban sem.

Szilágyi Béla elmondta, a szeretetszolgálat orvosai és szakápolói naponta 180-200 sérültet látnak el, és három műtőben dolgoznak folyamatosan a hozzájuk csatlakozó más nemzetiségű kollégáikkal.

A nélkülözés érzékeltetésére elmondta, az életben maradottak gyakran pocsolyákból vagy szennyezett kutakból isznak, mert a vízvezeték-hálózat is tönkrement a földrengéskor. Az utcákon a nappal 40-42 Celsius fokos időben még mindig lehet látni holttesteket, akiket a romok alól húztak ki, vagy akiket ott ért utol a halál, mert nem jutottak ellátáshoz vagy ivóvízhez.

Sok helyen tömegével égetik el a holttesteket a járványveszély miatt - tette hozzá.

Arra a kérdésre, találkoztak-e szerv-, vagy gyermekkereskedelemre utaló jelekkel, ahogy arról korábban a média hírt adott, a főigazgató azt mondta, nem láttak ilyet, de hozzátette: olyan mértékű a káosz és a szervezetlenség, hogy azt nagyon sokan kihasználhatják. Közölte, a hatóságok ugyan megpróbálják ellenőrizni, kik hagyják el az országot, de a kis kikötők miatt ez szinte lehetetlen.

Szilágyi Béla közölte, az első segélyakciók után sem hagyja el a szeretetszolgálat az országot, és akár még évekig is ott maradnak. Terveik között szerepel egy iskola és egy árvaház felépítése.

A főigazgató azt kérte, aki teheti, segítse munkájukat, és lehetőségeihez mérten anyagilag is támogassák a Haitin élőket. Aki pénzzel tudja segíteni a Baptista Szeretetszolgálat munkáját, az a baptistasegely.hu-n internetes címen megtalálhatja s szervezet számlaszámát.

Haitin múlt kedden rázta meg 7-es erősségű földrengés a fővárost és környékét, a katasztrófának becslések szerint legkevesebb 110 ezer halálos áldozata van. Az országban szerdán újabb, 6,1-es erejű földrengés volt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását