2024. május 17. - Paszkál

Vigyázat, jön a hülyítés!

Sólyom László pénteken kitűzte a választások időpontját, ezzel hivatalosan kezdetét vette a kampány. Ám a valódi kampány indulása jóval előbbre tehető: a start csalhatatlan jele volt, mikor a nyugdíjkérdés előkerült. De mi jön még?
2010. január 24. vasárnap 14:59 - Pénzes Dávid
A fiatalok

2006-ban a nyugdíjasok lefutása után a fiatalok kerültek előtérbe. Gyurcsány Ferenc akkor a Start-kártyával és a Fészekrakó programmal próbálta maga mellé állítani ezt a generációt. Hogy most mivel aktivizálja a fiatalokat Mesterházy Attila egyelőre nem látszik, de az biztosra mondható, hogy ez a társadalmi csoport is pillanatokon belül meg lesz találva.

Sajnos a felsőoktatásban nem történt olyan nagymértékű változás, mely a kormánypárt számára jól kommunikálható eredményként lenne felhasználható. És ne feledjük – mert a fiatalok sem fogják, amikor ikszelnek – hogy a képzési hozzájárulás bevezetésének terve (azaz a tandíj) az MSZP kormány ötlete volt. Igaz, végül a népszavazás elvetette. Az orvostanhallgatók is nehezményeznek a kormányra, nemrégiben tüntetést is szerveztek, a rendkívül rossz kezdő fizetések miatt.

Az MSZP tehát bajban lehet, ha a fiatalokat az eddigi eredmények alapján próbálja magához csalogatni. Minden valószínűség szerint a jövő ígéreteivel fogják ostromolni őket. A Fidesz, ha követi eddigi politikáját, keveset fog elárulni a fiatalokra vonatkozó terveiből, egy-két morzsánál többet aligha dob majd be, viszont kétségtelenül megpróbálja majd az MSZP kormányzati tevékenységét kritizálni, hogy ebből kovácsoljon szavazatokat. Érdemi vitára, ahogy a nyugdíjasok esetében tapasztaltuk, ebben az ügyben sem számíthatunk.

A cigányok

Kolompár ügyei
A vádirat szerint Kolompár Orbán az Országos Cigány Önkormányzat elnöke és öt társa 145 és fél millió forint pályázati pénzt költött el jogosulatlanul, kiadásaik egy részét pedig fiktív számlákkal igazolták. Kolompár két másik ügyben is vádlott: az egyikben 10 millió forint munkahelyteremtésre szánt pénzt használtak fel jogosulatlanul, a másikban pedig sikkasztás és a számvitel rendjének megsértése a vád ellene, mert az önkormányzat pénztárából felvett 5 millió forintot nem fizette vissza az ügyészség szerint.
A fiatalok után elméletileg be fogja dobni valamelyik nagy párt a cigánykérdést. Elméletileg. Merthogy, egyáltalán nem biztos, hogy ez most is kifizetődő lesz. Az világos, hogy a cigányság szavazataira mindkét nagy párt igényt tart, ám nem szabad elfelejteni, hogy megjelent egy erő, mely ezt a vitát fenekestől felforgathatja, és súlyos százalékokat nyerhet belőle: a Jobbik.

A magyar lakosság meglepően nagy százaléka romaellenes. Ráadásul az utóbbi idők tragikus eseményei miatt ez az arány egyre romlik. Ha a Fidesz vagy az MSZP megpróbál a cigányok kegyeibe férkőzve kampányolni, akkor könnyen pórul járhat, és nemhogy szavazatot nyerhet, hanem éppen hogy veszíthet. Mert a kampányba rögtön be fog szállni a Jobbik és ezzel fideszes és MSZP-s szavazókat, de legfőképp bizonytalanokat csábíthat magához.

Természetesen botorság volna azt állítani, hogy a romakérdés nem fog megjelenni a kampányban, az előbb felvázolt forgatókönyv csupán elméleti lehetőség. Az ország egyik legégetőbb problémáját nem hagyhatja figyelmen kívül egyik kormányra készülő erő sem. A kérdés csupán az, mennyire fogják fő kampánytémává tenni. Ráadásul MSZP számára azért is pikáns a helyzet, mert Kolompár Orbán büntető ügyeiben (lásd keretben) könnyen a szocik is megégethetik magukat. Az biztos, hogy a Jobbik keményen elő fogja húzni a roma-kártyát, amire reagálnia kell majd a többieknek is.

A magyarok

Kampánytéma lehet a határon túli magyarok kérdése is. ebben azonban úgy tűnik egyre közelebb vannak az álláspontok, ma már az MSZP sem zárkózik el teljesen a kettős állampolgárság kérdésétől. Így lehetséges, hogy ez a téma elvesztette az élét.

A családok


Sajnos a kampányban általában kevés szó esik a családosokról. Sajnos, mert a gyermeket nevelők a jövőt szolgáltatják a társadalomnak. Hogy szóba kerüljenek, ahhoz a KDNP tudna talán a legtöbbet tenni, hiszen az ő terveik közt szerepel a családi adózás, illetve a népességfogyás megállítása. A Jobbik szintén előszeretettel hangoztatja elhivatottságát a családok és a jövő gyermekei felé, ám valódi szakpolitikai megszólalásaik egyelőre nem ütötték meg a hallhatóság határát. A kampány jó terep lehet erre.

A munkanélküliek

Minden jel szerint meg lesznek szólítva a munkanélküliek is, hiszen egyre nagyobb csoportot alkotnak. Orbán Viktor anno bejelentette, hogy egymillió munkahelyet teremtene négy év alatt, ez a szlogen újra elő fog kerülni. Kérdés, hogy hisznek-e neki az állásukat veszett szavazók? És tud-e konkrétabb terveket mondani?

Az MSZP-nek ebben nehéz lesz megszólalni, hiszen a munkanélküliség drasztikus emelkedése tény. Egyedül azzal védekezhet, hogyha nem kezelték volna ilyen jól a válságot, még magasabb lenne a számuk. Ezt azonban nehéz bizonyítani.

A társadalmi csoportok megcélzásán kívül természetesen elő fog kerülni az egészségügy, a gazdasági válság és annak kezelése, az önkormányzati rendszer átalakítása, és a korrupció is. Mindezt árpilis 11-ig kell darabokra szedniük a pártoknak, hogy minél ravaszabb módon beletömjék az emberek fejébe. Az eredmény pedig remekül megmutatja majd, ki hülyített a leghatékonyabban.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását