2024. március 29. - Auguszta

Tizennyolc éves zongoristáé a Beethoven-gyűrű

Egy 18 éves svájci zongorista, Teo Gheorghiu kapta a 2009-es Beethoven-gyűrűt; a tehetség február 5-én a bonni Beethoven-házban kamarakoncert keretében veszi át a kitüntetést.
2010. január 25. hétfő 20:13 - HírExtra
A bonni Beethoven Fesztivál baráti társasága 2004-ben alapította az ifjú tehetségek számára a Beethoven-gyűrű elismerést.

A kanadai és román szülőktől származó Teo Gheorghiu a tavaly őszi Beethoven Fesztiválon mutatkozott be a közönségnek. Öt éves kora óta zongorázik, tanulmányait a londoni Purcell Schoolban fejezte be; 2005-ben, 13 évesen megnyerte a weimari Nemzetközi Liszt Zongoraversenyt.

A Beethoven-gyűrűt tavaly a lett zenészcsalád tagja, Lauma Skride zongorista kapta, akinek testvére, Baiba Skride hegedűművész már koncertezett Budapesten a Művészetek Palotájában.

2007-ben Giorgi Karadze grúz csellista, 2006-ban az ugyancsak grúz hegedűművész, Liza Batiasvili kapta a Beethoven-gyűrűt. Előttük a német hegedűsfenomén, Julia Fischer nyert, az első kitüntetett pedig 2004-ben Gustavo Dudamel venezuelai karmester volt, aki zenei nevelési programja kapcsán azóta világszerte elismert.

Az első Beethoven Fesztivált 1845-ben, a zeneszerző 75. születésnapja alkalmából rendezték Bonnban, az ünnepi koncertet Liszt Ferenc és Louis Spohr vezényelte.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását