2024. március 29. - Auguszta

Ki kellett hívni a rendőrséget egy fővárosi árverésre

Mindenkit igazoltattak a kiérkező rendőrök egy fővárosi árverésen, mert többen tiltakoztak a kilakoltatási moratórium alatti időszakban megtartott ingatlanárverés ellen - közölte Dabasi Tamás, az Otthon- és Érdekvédők Magyarországi Szövetségének alapító tagja szerdán az MTI-nek.
2010. január 27. szerda 18:08 - HírExtra
A szövetség egyik alapítója, aki maga is részt vett az árverés elleni tiltakozásban, és ott volt a rendőri igazoltások helyszínén - az Árverező Ház (ÁH) Zrt. helyiségében - elmondta, hogy 84 ingatlan árverezése folyt, s a tiltakozók ezt szerették volna megakadályozni.
Dabasi Tamás elmondta: a törvények értelmében Magyarországon csak a bírósági végrehajtók - kezükben a megfelelő bírósági végzéssel -, valamint az APEH árverezhet ingatlanokat.

Ez alól csak akkor van kivétel, ha az árverezőnek tulajdonjoga van - a földhivatal által bejegyzett módon - az ingatlan felett - hangsúlyozta.

A jogvédő azt is kiemelte: ebben az időszakban (december 1-jétől március 1-ig) kilakoltatási moratórium van érvényben az országban, így ez idő alatt törvénytelen ilyesmit végezni.

Az ügyben még nem tettek feljelentést, de tervezik, mert - mint mondta - "tarthatatlan, hogy bűnbandák uralják az árveréseket".

A kilakoltatási moratóriumról a bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény rendelkezik, amelynek 182/A paragrafusa szerint "a végrehajtó a lakóingatlan kiürítésének foganatosítását (...) a december 1-jétől március 1-jéig terjedő időszakot követő időszakra halasztja el, ha a kötelezett magánszemély. Nincs helye halasztásnak az önkényesen elfoglalt lakás kiürítése során, vagy ha a kötelezettel szemben korábban rendbírságot szabtak ki."

Az árverésen történt botrányos jelenetekről az MTI korábban annak kapcsán adott hírt, hogy az árverésen inzultus érte Burger Zsoltot, a Magyar Hírlap fotósát. A lap az MTI-hez eljuttatott közlése szerint a Magyar Hírlap fotósát "berángatta egy szobába, megfenyegette és fényképezőgépe memóriakártyájának átadására kényszerítette Tasnádi Péter".

Mint írták: az érdekvédők által jogtalannak tartott licitáláson a sajtó képviselői is megjelentek, köztük a lap tudósítója és fotósa, aki felvételeket készített a "láthatóan bennfentesként viselkedő, a folyamatokat egy külön szobából dirigáló Tasnádiról".
A közlemény szerint "Tasnádi Péter berángatta a fotóst a helyiségbe, ahol embereivel körülvéve arra kényszerítette, hogy adja át a fényképezőgép memóriakártyáját, rajta a képekkel".

Az incidensnek - mint írták - Éliás Ádám, a Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetségének (VÉSZ) elnöke és a sajtó több képviselője vetett véget, akik kiszabadították Burger Zsoltot a szobából.

A közleményben írtak arról is, hogy időközben rendőrök érkeztek a helyszínre, ám ők a memóriakártyát nem szerezték vissza, és Tasnádi Pétert is hagyták szabadon távozni.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását