2024. április 20. - Tivadar

Több mint 36 ezer bűncselekmény Pest megyében

Az ország legnagyobb régiójában tavaly több mint 36 ezer bűncselekmény, többségében vagyon elleni bűntett történt, és 17 kiemelt gyilkossági üggyel is meg kellett küzdeniük a nyomozóknak: a kiskunlacházi gyermekgyilkosság ügyében a jövő hét elején benyújtja a vádindítványt a rendőrség - mondta Papp Péter, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója a 2009-es évet elemezve az MTI-nek.
2010. január 29. péntek 10:40 - HírExtra
A rendőr ezredes szerint mivel a bűnözők előszeretettel ingáznak a főváros és a régió különböző pontjai között, kihasználva az 1,3 millió lakossal együtt járó népsűrűség előnyeit és a vidékitől eltérő, egyfajta közömbösséget sugalló emberi mentalitást, sok a bűnügy. Ennek ellenére 40 százalékos a nyomozáseredményességi mutatójuk. Az igazgató példaként említette, hogy csak a budaörsi kapitányságon több eseten kell dolgozniuk egy év alatt, mint mondjuk egész Nógrád megyében.

Az úgynevezett kiemelt, nagy bűnügyekben évek óta 100 százalékos eredményt produkálnak, s remélhetőleg ez az idén sem lesz másként - tért át a közvéleményt leginkább érdeklő, nagy visszhangot kiváltó emberölésekre Papp Péter.

Mint mondta, a legtöbb fejtörést okozó ügyek közül a 2008-ról áthúzódó kiskunlacházi gyermekgyilkosság megoldása külön is említést érdemel. Egyrészt azért, mert hatalmas nyomás nehezedett a Pest megyei rendőrökre - mindenki azonnali, látványos eredményt várt. Miközben többen az ügy eltussolásával vádolták a rendőrséget, a 10 ezer lakosú települést házról házra járva kellett átfésülniük, nem feledkezve meg az ügy egyéb, esetleg messzebbre mutató szálairól sem. Mint mondta, a rendőrség erejéből és pénzéből is rengeteget emésztett fel a 7 hónap után eredményre vezető nyomozás. Csak a hemogenetikai (a DNS nyomok beazonosítására szolgáló) vizsgálat 52 millió forintba került. Papp Péter szerint a helyszín „beszélt”, vagyis végig biztosak voltak abban, hogy ott ölték meg H. Nórit, ahol a holttestét megtalálták, s egyetlen személy követte el a szörnyű tettet. A község több száz férfi lakosát ellenőriztek, közöttük a jelenleg előzetes letartóztatásban lévő P. Józsefet. A tárgyi és egyéb bizonyítékok, illetve a DNS-azonosság megdönthetetlen - húzta alá Papp Péter, aki elmondta azt is, hogy a gyanúsított nem vállalta a poligráfos vizsgálatot. Tettét először beismerte, majd „kifarolt”, úgy módosítva vallomását, hogy a lányt a "szeretkezést" követően élve hagyta a kiserdőben.
Az ügyben a jövő hét elején benyújtja a vádindítványt a rendőrség, az elsőfokú ítélet akár még az idén megszülethet - közölte a bűnügyi igazgató, aki szerint a tettes 10 évtől akár életfogytig terjedő szabadságvesztést is kaphat.

A romákat ért gyilkosságsorozattal kapcsolatban Papp Péter megjegyezte: Pest megyében két település, Galgagyörk és Tatárszentgyörgy volt érintett. Ez utóbbi, két életet követelő gyilkosság helyszínén igen súlyos hibákat vétettek a dabasi rendőrök (például azzal, hogy nem függesztették fel a rossz látási viszonyok között, éjszaka megkezdett helyszínelést reggelig), ám a Pest megyei nyomozók, majd az ügyet átvevő Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) kiköszörülte a csorbát - fogalmazott Papp Péter. Aláhúzta: a példátlan gyilkosságsorozat felgöngyölítéséért minden érdem az NNI-é. „Több mint húszéves pályafutásom alapján vallom, hogy minden ügy megoldható, csak meg kell születniük azoknak a nyomozóknak, akik meg akarják oldani a már-már megoldhatatlant. Egyfajta bulldogmentalitás és igazi hivatástudat kell, s szerencsére a romagyilkosságok nyomozása során mindez adott volt.

Az elmúlt időszak legbrutálisabb Pest megyei bűnügyét, a gyáli kivégzést kommentálva az igazgató úgy fogalmazott: még őt is meglepte, milyen szenvtelenül, a megbánás teljes hiányát mutatva beszélt kihallgatásakor a gyanúsított volt barátnője agyonlövéséről. A gyilkosságra hosszú időn át szisztematikusan készülő férfit - részben a szerencsének köszönhetően - már a bűntett délutánján sikerült elfogniuk a nyomozóknak. A fiatalember bevallotta tettét, még azt is elmesélte, hogy nyílpuskával is gyakorolt, de a rossz találati arány miatt ezt a módszert elvetette. A gyáli ügy jelenleg vizsgálati szakaszban van - fűzte hozzá Papp Péter.

A főkapitányság egyéb nagy ügyei kapcsán az MTI-nek arra a kérdésére, hogy valóban kulcsszerepe volt-e a Pest megyei nyomozóknak Farkas Péter exsportoló andorrai rajtaütésében, a bűnügyi igazgató azt mondta: a BRFK-val való kiváló együttműködésnek köszönhetően bukkantak Farkas nyomára. "A titkosszolgálati eszközök alkalmazása révén tudtuk, mikor merre jár, majd amikor lankadt a figyelme és hibázott, az andorraiak elkapták"- magyarázta.

A magyar rendőrség, illetve a Pest megyei főkapitányság gyenge pontjairól Papp Péter kifejtette: a megfogyatkozott tekintélyt maguknak a rendőröknek kell visszaszerezniük. Az ország vezetésének bizalma adott, ám sokkal több és jobban fizetett rendőrre van szükség. Pest megyében jelenleg 2.200-an szolgálnak, holott a lakosság létszámát alapul véve 5.000 fős csapat kellene. A járőrök nettó 90-110 ezer, a városi vizsgálók 140-150 ezer, a rendőrtisztek körülbelül 220-240 ezer forintot visznek haza havonta, ami elgondolkodtató - közölte Papp Péter.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását