2024. május 5. - Györgyi

Az igazi szocialista trükk

Meggyőződésem, hogy a Fidesz hibázik, amikor kezdettől fogva és konokul elutasítja az ingatlanadó magyarországi bevezetését. Az MSZP viszont nem hibát, hanem bűnt követ el, amikor úgy tesz, mintha sose akart volna ingatlanadót.
2010. február 6. szombat 07:59 - Nagy András
Nyakó István, az MSZP szóvivője 2010. január 29-én a távirati iroda tudósítójának arra a felvetésére, hogy a tavaly év végén a szocialisták által támogatott vagyonadó is tartalmaz az ingatlanokra vonatkozó adót, azt felelte: ha a szocialistákon múlik, „akkor sem most, sem a következő ciklusban nem lesz ingatlanadó”. Budai Bernadett, úgyszintén az MSZP szóvivőjeként 2010. február 4-i sajtóközleményében azt írja, „az MSZP álláspontja egyértelmű az ingatlanadóval kapcsolatban: ilyen adó nincs és nem is lesz”.

Ügyes. E két nyilatkozatból egyértelműen ugyanis csak az derül ki: a szocialisták a jelenben és a jövőben elutasítják a vagyoni típusú adózás eme Európában és a világon széles körben elterjedt variációját. És a múltban?

A vagyonadótörvény ingatlanfejezetét megsemmisítő Ab-döntés óta folyó kommunikációs katyvasz alapján úgy fest, az MDF-SZDSZ tandemen (és a komolyabb szakpolitikai kérdésekben érdekes mód félszegen nyilatkozó Jobbikon) kívül ma már semelyik párt nem tűzi zászlajára a különösen nagy értékű építményeket terhelő sarc elképzelését.

Az is látszik, hogy az ingatlanadó magyarországi debütálásának hosszú-hosszú időre való elhalasztásához az Ab csak a kezdőhangot adta meg. Az ingatlanadó tervét nem a taláros testület, hanem a néhány hetes kora ellenére a legapróbb racionális érvtől is fényévekre járó kampány darálta be. Most tehát a két legbefolyásosabb voksvadász (a szocialista és a fiatal demokrata párt) azon fárad, hogy minél látványosabban mutassa ki az ingatlanadótól való undorát, egyszersmind a másikra kenje az ingatlanadó bevezetésének „bűnös” gondolatát.

Hogy szerintem miért lenne jó mégis bevezetni az ingatlanadót, maradjon most mellékes. Ennél érdekesebb, hogy az MSZP szerint miért lenne jó. Mert sugalljon bármit újabban a Szocialista Párt, beszéljen Fidesz-Jobbik ingatlankoalícióról vagy Mádi Lászlóról, tény: Orbánék kezdettől fogva ellenezték, a szocialisták az alkotmánybírák határozatáig viszont védték a vagyonadó ingatlanadóra vonatkozó részét, mint a Bajnai-kormány országstabilizációs programjának szerves elemét.

A világháló egyik áldásos tulajdonsága, hogy alkalmas helyen alkalmas kulcsszóval keresve másodpecek alatt visszaidézhető, ki, hol, mikor, mit mondott egy adott ügy vagy esemény kapcsán. Így az is, hogyan vélekedtek szocialista politikusok az ingatlanadóról 2009 tavaszán. Akkoriban, amikor a Bajnai-kormány bejelentette az adó törvényi feltételeinek megteremtését.

Szabó Lajos MSZP-s képviselő 2009. május 15-én az InfoRádiónak azt nyilatkozta, hogy „az MSZP-frakció a munkát terhelő adók csökkentésével párhuzamosan tartja lehetségesnek az ingatlanadót is tartalmazó vagyonadó bevezetését.” Ugyanő egy nappal később az RTL Híradónak arról beszélt, hogy „a 30 millió forint feletti ingatlanoknál - a tulajdonosok számától függetlenül - az új rend szerint fognak adózni a tulajdonosok a tulajdonrészük arányában”.

Lendvai Ildikó, a szocialisták elnökasszonya 2009. május 16-án, az ATV-nek nyilatkozott: az ingatlanadó „semmilyen új terhet nem jelent az átlagos lakástulajdonos számára. Ez csak a harminc millió forint fölötti értéknél kezdődik, legyen szó akár ingatlanról, akár jachtról, akár helikopterről vagy dzsipről. Hogy pontosan milyen tizedszázalék és milyen sávokban lesz az adó mértéke meghatározva, azon dolgozunk.”

Göndör István MSZP-s képviselő 2009. június 9-én az origónak azt mondta, „ támogathatóbb lenne a korábban tervezett, progresszív vagyonadó, amelynél a 30 millió forint érték alatt is fizetni kellene minimális adót”

Egy nappal később, június 10-én Kovács Tibor MSZP-s képviselő sajtótájékoztatóján arra emlékeztetett, hogy a kormány 45-50 milliárd forintos bevételt vár a vagyonadótól. Az MTI kérdésére a politikus ekkor elmondta, hogy továbbra is a 30 millió forintos értékhatár feletti ingatlanokat adóztatnák meg.

Beszélt persze az ingatlanadóról az ellenzék is. Hogy mást ne említsünk, a populizmusért eddig sem a szomszédba rohangáló Orbán Viktor például egy a júniusi Európai Parlamenti választásra időzített Budapesti beszédében arról értekezett, „nem vitatkozni kell az ingatlanadóról, hanem szavazni róla. Június 7-én az EP-választáskor nemcsak európai képviselőkről, hanem az ingatlanadó jövőjéről is érdemes szavaznunk. Érdemes tehát elmenni voksolni. (…) Aki egyet ért vele, szeretne ilyen adót fizetni, az szavazzon a gondolat gazdájára, a szocikra. Aki meg nem szeretne, az szavazzon a Fideszre”.

A Fidesz parasztvakítása azonban nem jogosítja fel az MSZP-t, hogy - akár a kampány hevében, akár a normál hétköznapokban - egy ilyen olcsó és számító kommunikációs csavarral a szó legszorosabb értelmében hülyének nézze az embert.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását