2024. május 17. - Paszkál

Demszky is megtartotta országértékelőjét

Húsz éve Budapest főpolgármestere, mégis most hallottuk a legőszintébb hangját. Persze Demszky Gábor csak annyira tálalt ki, amennyire saját politikai érdekei engedték. Lemondani valahogy elfelejtett.
2010. február 9. kedd 12:09 - Pénzes Dávid
Demszky hétfőn tartott nagy megnyilatkozása tényleg átfogó volt. Elmesélte a BKV jó néhány éves vergődését. Számtalan nevet említett, akiknek közük volt az ügyekhez: szocialistákat és liberálisokat egyaránt. Csak saját magát felejtette ki a dolgokból. Azaz nem is. Saját szerepét éppen abban látta, hogy ő megpróbált mindent megtenni, de hiába. A főváros hivatali gépezete elsodorta. (pl. nem rúghatta ki Hagyót, mert ilyen a bürokrácia)

Az egész bűzlik


Igaz, emlegetett némi politikai felelősséget, amelyet ugyan átérez, ám ennél többet nem. Azaz a következményeit már nem vállalja. Sajnos ez nem (csak) Demszky Gábor hibája. A magyar társadalom egészének nagyon alacsonyra került az erkölcsi felelősségtudata. Míg a büntetőjogi felelősséget érezzük, addig az erkölcsit vagy politikait egyáltalán nem.

Egy politikus csak akkor hajlandó visszavonulni, ha büntetőjogi felelőssége bebizonyosodik, és már jönnek érte a rendőrök. A „politikai felelősség” egy üres frázis csupán, mely mögött semmiféle tartalom nincsen. Pedig ha egy városban (mi több, fővárosban!) olyan dolgok történnek, mint Budapesten, akkor bizony annak politikai felelőse a városvezető.

Távoznia kellene

Demszky Gábornak ezek után nem lenne szabad a helyén maradnia. Vagy azért mert tudott a dolgokról, vagy azért mert nem. Demszky, ha akkora demokrata, kutya kötelessége lenne példát mutatnia a következő főpolgármesterek számára: és ez a példa csak a távozás lehet. Ha sosincs politikai felelőse ilyen súlyú ügyeknek, akkor a jövő politikusai ugyanúgy megtehetnek majd mindent, amit csak nem szégyellnek – következmények nélkül.

Ráadásul Demszky ősszel biztosan távozik, az a néhány hónap már nem oszt nem szoroz. Demszky politikai karrierjének lezárása most már bizonyosan dicstelen lesz. Mikor elhagyja a városházát nem lesz kész se a Margit híd, se a négyes metró, ott lesz viszont a BKV-botrány súlyos árnyéka.

Háború?
Steiner reakciója
Steiner Pál hétfőn az MTI-nek Demszky Gábor sajtótájékoztatójára reagálva azt mondta: "a főpolgármester úr teljes emlékezetkihagyásban szenved". Antal Attila vezérigazgatói kinevezését Demszky Gábor teljes mértékben támogatta, a Fővárosi Közgyűlés szinte teljes konszenzussal, azaz a Fidesz támogatásával szavazta meg - közölte a szocialista politikus. Steiner Pál erős túlzásnak tartotta a főpolgármester azon állítását, hogy Antal Attila kinevezését hibának tartja és neki tulajdonképpen nem volt köze hozzá. A frakcióvezető a közgyűlés és a bizottságok közötti hatásköri megosztásról azt mondta, hogy ez a főpolgármesternek és Mesterházy Ernő főtanácsadónak volt a javaslata, amit az MSZP elfogadott.

Mindehhez képest Demszky keményen nekiment a szocialistáknak. Megszólalása után megjósolható, hogy néhány százalékpontot vesztett az MSZP. A fővárosban biztosan. Hagyó Miklós alkalmatlanságát nem is egyszer emlegette, sőt átvitt értelemben utalt Hagyó egyfajta kiskirályi szerepére is. Aztán felemlegette Gy. Németh Erzsébet és a ma már letartóztatásban lévő Hunvald György erős lobbizását a főpolgármester-helyettesi posztért. Ezek a BKV-ügy összefüggésében, olyan megjegyzések, amik súlyos csapást jelenthetnek az MSZP-re a kampány közepén. De Demszkyre is.

Mert azzal, hogy nem mondott le, kiteszi magát a további támadásoknak. Ezek közül pedig nyilvánvaló, hogy a szocialistáké lehet a legkellemetlenebb. Demszky beszéde után joggal kaphatják fel a vizet, és intézhetnek ellene átfogó offenzívát.

Steiner Pál, az MSZP fővárosi frakcióvezetője már Demszky nyilatkozata után el is kezdte: a politikus szerint „a főpolgármester menekül a felelősség alól. Szó sem volt olyan ügyekről, amelyeket sajtótájékoztatóján említett, és nem is nagyon érti, hogy Demszky Gábor miért ecsetelte olyan hosszan az MSZP belső viszonyait.” (lásd keretes)

Demszky kitálalása a választások miatt kifejezetten rosszat tesz az MSZP-nek és az SZDSZ-nek is. Mivel pedig az SZDSZ az MDF-fel éppen Budapesten kötött választási megállapodást a számukra sem jött jól. A Fidesznek lassan nem is kell kampányolni, hanem hátradőlve végignézni, hogyan omlik össze e pártok hitele a botrányok miatt.

Demszkynek talán ezt is végig kellett volna gondolnia.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását