2024. április 18. - Andrea, Ilma

Megkezdte első űrsétáját a két asztronauta

Megkezdte pénteken az erre a misszióra tervezett három űrséta közül az elsőt a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) egy nappal korábban kikötött Endeavour amerikai űrrepülőgép két asztronautája - közölte az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA. Robert Behnken és Nicholas Patrick közép-európai idő szerint péntek hajnalban lépett ki a nyílt világűrbe.
2010. február 12. péntek 10:15 - HírExtra
A többórás külső űrszerelési munka során eltávolították a Unity modul dokkoló ajtajának védőburkolatát. Majd az űrbázis egyik robotkarjával kiemelték az űrrepülőgép rakteréből a Tranquility egységet, és a Unity dokkoló berendezéséhez szállították.

A 18 tonna tömegű, 7 méter hosszú és 4,5 méter széles, henger alakú Tranquility (Node-3) modul lényegében egy új helyiségként fogja elősegíteni az ISS hatfős állandó személyzetének kiszolgálását; lesz benne vizesblokk, oxigéngenerátor, légtisztító berendezés, vízkeringető rendszer.

Ehhez az egységhez csatlakoztatják majd a mostani küldetés során a Cupola elnevezésű csillagászati megfigyelő modult is, amelyet ugyancsak most szállított az Endeavour a Föld körül átlagosan 350 kilométeres magasságban keringő űrállomásra. Az olasz gyártmányú Cupola tulajdonképpen egy másfél méter magas és majd 3 méter széles, boltozatos felépítésű obszervatórium. Hét, spalettákkal felszerelt ablaka van, hat az oldalán, egy pedig maga az építmény "teteje". Így a benne tartózkodó űrhajósoknak panorámaszerű kilátása lesz a világűrre minden irányban.

A mostani 13 napos küldetés az utolsó nagyobb feladat, amelyet a NASA űrhajósainak végre kell hajtaniuk az ISS-en. Az amerikai űrkutatási hivatal már csak négy további űrhajós küldetést tervez az év végéig, amikor visszavonultatja három hajóból álló flottáját.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását