2024. március 29. - Auguszta

Télűzés: vidéki szokások

Keszthelyen parádés karnevállal, Zalalövőn pedig hagyományőrző rönkhúzással búcsúztatják - vagy búcsúztatnák - a telet szombaton.
2010. február 12. péntek 20:46 - HírExtra
A Balaton-parti városban huszárok, gürüszemű óriássárkány alatt megbúvó gyerekek, gyermekekből verbuvált ifjú hercegi pár, borlovagrendek, borbarát hölgyek vezetik a jelmezeseket a Festetics kastélytól a Fő térig, ahol a maskarások rövid produkcióval mutatkoznak be - tájékoztatta az MTI-t Nádler Józsefné, a Balatoni Borbarát Hölgyek Egyesületének elnöke.

Az idei karneválra már előzetesen is rekordszámú jelentkező volt. Többnyire 80-100 fős látványos, maskarás csoportok vonulnak fel. A legkülönlegesebb - világ népei, mongol csoport, birkaiskola, pingvinek, gyilkosgalóca, kisboci, Micimackó, tavasztündér, szilvásgombóc, tanyasi zsivány - ötleteket jelenítik meg, de gyakran többgenerációs családok is bemutatkoznak a fesztiválon.

A karneváli hangulat mellett nagy húzóerőt jelentenek a díjak is; a Keszthely térségi vállalkozók minden évben 100 ezer forintos fődíjjal jutalmazzák a győztest, de egyetlen felvonuló sem távozik üres kézzel. A melegedősátorban a jelmezeseket, közel 5-600 embert, étellel és forralt borral vagy teával vendégelik meg. Ilyenkor 7-800 fánk, legalább 15 kiló zsír, több vekni kenyér, pogácsa is elfogy.

Zalalövőn több évtizedes szokás szerint rönkhúzással búcsúznak a téltől. Az évszázados, íratlan szabály szerint ugyan csak akkor lehetne bolondos esketést tartani, ha nem volt a farsangi időszakban menyegző, de a hagyományőrzés miatt időnként szemet hunynak az ősi szokás felett - mondta az MTI-nek Biscohné Schechinger Katalin, a Salla Művelődési Ház munkatársa.

Így Kása Mása és Tuskó Gyuszkó idén is egybekel a tájház előtt, aztán szégyenrönkre ülnek. Az esketési ceremónia után a kisbíró kihirdeti a kisváros viselt dolgait is. A vidám történetek között felelevenítik egy kocsmázás krónikáját, amikor a távozó, szerfölött jókedvű vendég csak otthon vette észre, hogy az autójához kötöttek egy utánfutót. Az úton ugyan észlelte, hogy valaki üldözi, de csak később jött rá, hogy az csak egy utánfutó volt. A zalalövői farsangolás kora esti órákban harmonikaszóval, táncos mulattsággal zárul majd.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását