2024. május 13. - Szervác, Imola

Megakadályozott ámokfutás: az egyetemista részben visszavonta vallomását

Részben vonta vissza vallomását az a 22 éves egyetemista, akit azzal gyanúsít a rendőrség, hogy ámokfutásra készült - mondta el a gyanúsított ügyvédje, Somfainé Vajda Ágnes szombaton az MTI-nek.
2010. február 13. szombat 10:30 - HírExtra
A Blikk arról számolt be, hogy a csütörtökön elfogott gyanúsítottat pénteken újból kihallgatták, ahol visszavonta vallomását.

Somfainé Vajda Ágnes az MTI-nk azt mondta, védence csak részben vonta vissza vallomását, ám azt nem árulta el, melyik részét. Azt azonban elmondta, hogy a 22 éves egyetemista előzetes letartóztatásáról szombaton kora délután döntenek.

A budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese, Bodnár Zsolt pénteken jelentette be, hogy elfogtak egy 22 éves egyetemistát, S. Ábelt, aki válogatás nélkül akart huszonkét embert megölni a saját egyetemén vagy egy fővárosi bevásárlóközpontban. A dandártábornok akkor elmondta azt is, hogy a gyanúsított - aki sportlövőként egy 9 milliméteres Parabellum típusú fegyver tulajdonosa volt - péntek hajnalban részletes beismerő vallomást tett.

A rendőrség szerint a egyetemista a "mészárlásra" tudatosan már több mint másfél éve készült.

Bodnár Zsolt szerint a rendőrség csütörtökön kapott információt az erőszakos bűncselekmény előkészületéről, de kiderült, a fiatalember baráti körében már régóta köztudott volt, hogy ilyen fajta merényletre készült.

Különböző honlapokon az 1990-es évek elejétől Európában és az Egyesült Államokban történt iskolai lövöldözéseket tanulmányozta, saját honlapján pedig egy már általa elkövetett merényletről írt verset, amelyben indítékát is megnevezi, illetve tudatja, hogy a mészárlást követően nem néz a hatóságok szemébe, öngyilkos lesz - mondta Bodnár Zsolt.

Az elmeszakértő által már megvizsgált fiatal "személyiségzavaros", de az elfogása után részletes beismerő vallomást tett szándékáról, így elismerte, hogy "beteges vonzódást érzett a világ országaiban történt iskolai mészárlások iránt", és e célból iratkozott be egy sportlövő klubba, ahol a pontlövészetet gyakorolta.

A rendőröknek azt is elmondta, hogy egy-egy alkalommal már besétált a fegyverével az egyetemére, és egy plázába, de mint azt a kihallgatásakor vallotta, "ma sem tudja miért nem követte el akkor merényletet". Állítása szerint - mint azt Bodnár Zsolt a sajtótájékoztatón közölte - azért akart huszonkét embert kivégezni, "mert 22 rossz éve volt".

A férfit csütörtökön az utcán fogták el a rendőrök. A lakásán tartott házkutatás során a 9 milliméteres engedéllyel tartott Parabellum lőfegyvere mellett egy gázpisztolyt is találtak, amelyre szintén volt engedélye, illetve lefoglalták számítógépét, amelynek internetes kezdőlapján egy 1999-es külföldi iskolai mészárlás képe volt.

A Népszabadság internetes oldala úgy tudja, hogy a ELTE jogi karára járt a fiatalember, a nol.hu információja szerint tavaly októberben fegyverrel ment a kampuszra, és állítása szerint még mindig dühös magára, hogy tervét nem hajtotta végre.

A Blikk szombaton azt írta, az egyetemista az ELTE jogi karán, a Westend vagy az Alleee bevásárlóközpontban akart mészárolni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását