2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Pajzsmirigy-alulműködést okozhatnak a rovarirtószerek

Bizonyos típusú rovarirtószerek növelik a nőknél a pajzsmirigy betegségeinek kockázatát, állapították meg amerikai kutatók.
2010. február 15. hétfő 14:15 - HírExtra
A pajzsmirigy a szervezet energiafelhasználásában játszik fontos szerepet, megbetegedése gyakoribb a nőknél, mint a férfiaknál.

A Nebraskai Egyetem munkatársai Whitney S. Goldner vezetésével 16 500, Iowa államban és Észak-Kaliforniában élő nő egészségügyi adatait elemezték. A nők valamennyien olyan férfiak feleségei voltak, akik az 1990-es években korlátozottan forgalomba hozható rovarirtószerek alkalmazására kaptak engedélyt.

A nők 12,5 százaléka számolt be pajzsmirigye megbetegedéséről, 7 százalékuknál alulműködés, 2 százalékuknál pedig túlműködés jelentkezett. Mint Goldner jelezte, az átlagnépesség körében csak 1-8 százalékos gyakorisággal diagnosztizálják ezeket a betegségeket.

A szakemberek 44-féle növényvédőszert vizsgáltak, ezek közül egyesek különösen emelték a kockázatot. A mezőgazdasági gombaölőszereknek kitett nők között például ebben a körben is 1,4-szeres volt a pajzsmirigy alulműködésére való kockázat növekedése.
A kutatók felhívták a figyelmet, hogy tanulmányukat nem úgy tervezték meg, hogy közvetlen ok-okozati összefüggést állapíthassanak meg, így ehhez további vizsgálatok szükségesek.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását