2024. május 4. - Mónika, Flórián

Kiss-Rigó vitára hívja Nyakót?

"Szívélyes párbeszédre" invitálta a sajtón keresztül Nyakó István MSZP-szóvivőt a szeged-csanádi megyés püspök.
2010. február 19. péntek 15:10 - HírExtra
Kiss-Rigó László pénteki, szegedi sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a találkozón tisztázhatnák a múlt heti, hódmezővásárhelyi beszédében elhangzottakat, és tájékoztatást adhatna a politikusnak a közelgő választásokkal kapcsolatos véleményéről.
A szocialisták szóvivője hétfőn bocsánatkérésre szólította fel a püspököt és a legnagyobb ellenzéki pártot annak kapcsán, hogy Kiss-Rigó László múlt pénteken, Hódmezővásárhelyen részt vett a Fidesz rendezvényén és ott - Nyakó István megfogalmazása szerint - a Fidesz mellett, illetve az MSZP ellen kampányolt.

Kiss-Rigó László sajtótájékoztatóján elmondta: a rendezvényen Lázár János fideszes képviselő meghívásának tett eleget, akivel baráti kapcsolatot ápol, püspökként pedig, minthogy a település az egyházmegyéhez tartozik - mint mondta - kötelessége volt részt venni a fórumon.

Kijelentette: azt, hogy egy püspök politikáról beszéljen vagy véleményt mondjon, senki nem tiltja.

Persze elsősorban belső szempontok miatt nem szerencsés, hogy egy vezető olyan nyilatkozatot tegyen – irányadó módon -, amely megoszthatja a közösséget. Egy ideális demokráciában, amelynek lényege a több párt, és mindegyik a közjó előmozdításán munkálkodik, és hitelképességgel is rendelkezik, akkor nyilvánvaló, hogy minden ember ízlésének megfelelően támogathatja bármelyiket - fogalmazott.

Hozzátette: ha ma Magyarországon lenne olyan baloldali értékeket képviselő párt, amely mindezt képviseli, egy keresztény, hívő ember is nyugodtan támogathatná azt is.
Ha lenne a szó igaz értelmében liberális értékeket képviselő párt, azt is támogathatnák a keresztények. „De valljuk be, ilyen párt sincs Magyarországon, éppen ezért nyilvánvaló, hogy kit lehet támogatni” - jelentette ki.

Beszámolt arról, hogy az eset megítélése tekintetében a végletekig eltérő reakciók születtek.

A szeged-csanádi püspök Nyakó István azon felvetésére, hogy ezzel a beszéddel többeket kiközösített, megjegyezte: „nem közösítem ki azokat a katolikus híveket, akik bármelyik pártban vannak, hanem inkább imádkozom értük, ha olyan helyen vannak, ami nem egészen logikus, vagy konzekvens a keresztény hívő ember lelkiismeretével.”
Megjegyezte, hogy az egyházmegyében legalább olyan jó kapcsolata van a független polgármesterekkel, mint a pártpolitikusokkal, legtöbbször szóba sem kerül a közös munka során a politikai hovatartozás.

A püspök hangsúlyozta: a katolikus egyház a választások idején nem azt az erőt támogatja, amelyik többet ígér, mert az egyház nem tart igényt semmire, hanem azt támogatja, amelyik lehetőséget ad arra, hogy a közért tehessen az egyház.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását