2024. április 20. - Tivadar

Már csak a hónap végéig láthatóak a kiállítás művei

A hónap végéig látható a szegedi Móra Ferenc Múzeum Csongrád megye népművészete címet viselő állandó kiállítása; helyén a Kultúrpalotában a régió paraszti világát bemutató tárlat nyílik a nyár elején - mondta Medgyesi Konstantin, az intézmény sajtóreferense az MTI-nek.
2010. február 21. vasárnap 11:51 - HírExtra
A tizenkilenc esztendeje, 1991-ben megnyitott kiállítást március elején kezdik el bontani a múzeum munkatársai. A nagysikerű tárlat anyaga közel két évtized után visszakerül régi helyére: a megye öt múzeumának raktáraiba. A szegedi Móra-múzeum további tervei között természettudományi és néprajzi látványtár kialakítása is szerepel, így a tárgyak egy része - sikeres pályázat esetén - újra látható lesz az épület földszintjén.

A Szöged hírös város címmel nyíló új tárlat a nagytáj paraszti világát mutatja be: a Tiszához kapcsolódó tevékenységeket, a homoki gazdálkodást és a paprikatermesztést, a híressé vált kisiparosokat - papucsost, késes mesterséget -, a gyékényszövést, a népi építészet sajátosságait és a sokakat vonzó alsóvárosi búcsút. A látogatók eligazodását, elmélyülését a terem több pontján is elhelyezett informatikai eszközök segítik majd, amelyek segítségével különböző hangeffektusok, filmrészletek is megjeleníthetővé válnak. Újdonság lesz a tárlathoz kapcsolódó, önálló honlap, ahol látogatói fórum is nyílik az érdeklődők és véleményt formálók számára.

A kiállítás rendezésének szinte teljes költségét pályázati támogatásból fedezi az intézmény. A látványtervek, rendezés és építés költségeit az Oktatási és Kulturális Minisztérium által indított ALFA-program keretében szerzett támogatásból, a multimédiás eszközök beszerzését a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által a múzeumok iskolabarát fejlesztésére szánt keretből finanszírozza a múzeum. A beruházás teljes költség meghaladja a 40 millió forintot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását