2024. május 2. - Zsigmond

Mesterházy: a határvonalak lebontása a legfontosabb

A következő húsz év legfontosabb küldetése és feladata lesz a mesterségesen gerjesztett határvonalakat lebontása, ugyanúgy, ahogy a vasfüggönyt lebontotta Magyarország a rendszerváltás hajnalán - mondta Mesterházy Attila szerda este egy ózdi lakossági fórumon.
2010. február 24. szerda 21:36 - HírExtra
Mesterházy Attila úgy fogalmazott: ma határvonal húzódik a szegények és a gazdagok, a versenyképes tudással rendelkezők és a képzetlenek, a modern és kevésbé modern, leszakadó Magyarország között, és van ilyen határvonal a romák és a magyarok között, a jobboldaliak és a baloldaliak között.

Akkor tudjuk beteljesíteni a rendszerváltás álmát, ha ezeket a határvonalakat meg tudjuk szüntetni, ha nem lesznek ilyen nagy különbözőségek az országban, nem csak fejlettségben, egzisztenciában, hanem politika értelemben is - tette hozzá.

Az ország az elmúlt húsz évben azt tapasztalhatta meg, hogy a politikát hihetetlen nagy presztizsveszteség érte, hatalmas a bizalomvesztés iránta, a választók sokszor érzik úgy, hogy az általuk választott politikusok hiteltelenné váltak, számtalan ígéretet szegtek meg az elmúlt húsz évben, mondván a választási kampány egy dolog, és más a kormányprogram - hangoztatta Mesterházy Attila.

A politikai válság vezetett a radikalizmushoz, a szélsőségek megjelenéséhez - tette hozzá.

A szocialista politikus azt is elmondta: ő egy olyan politikai kultúrában hisz, amelyben az őszinte, egyenes beszédnek van helye, "a politikának csak olyat szabad ígérni, amit egészen biztosan teljesíteni tud". Az a politikai kultúra a jó, amely nem szégyelli elismerni, ha a másiknak igaza van, vagy éppen beismeri a saját tévedéseit, és ez nem a gyengeség jele.

Nem lehet állandóan a "nem"-ekre építeni a stratégiát, nem lehet mindig csak opponálni, hiszen ezzel nem a kormánnyal szúrnak ki, hanem a választókkal, a nemzettel - hívta fel a figyelmet az MSZP miniszterelnök-jelöltje.

Kell, hogy legyen a politikában néhány olyan kérdés, amelyet nemzeti minimumként lehet kezelni, amelyben nincs helye a politikai csatározásnak, a politikai zsákmányszerzésnek - jegyezte meg, megemlítve: ilyen a foglalkoztatás bővítése, a munkanélküliség kezelése.

Mesterházy Attila szerint az a helyes, ha egy politikai párt konkrétan megmondja, hogy milyen programot ajánl a választóknak. Hangsúlyozta, hogy az MSZP ezt megtette. Ugyanakkor reményét fejezte ki, hogyaz összes politikai párt is megteszi ezt, hogy a választók ez alapján döntsenek.

Az MSZP miniszterelnök jelöltje a fórumon résztvevők figyelmébe ajánlotta Tóth Istvánt, aki Borsod-Abaúj-Zemplén megye 5-ös számú választókerületének MSZP-s képviselőjelöltje.

Az MSZP miniszterelnök-jelöltjét az ózdi Civil Ház előtt tüntetők maroknyi csoportja fogadta füttyszóval és transzparensekkel, a színházteremben pedig több száz lelkesen tapsoló helybéli.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását