2024. május 2. - Zsigmond

Miért szavazott Gyurcsány a Fidesszel?

Különös dolog történt tegnap az Országgyűlésben. Gyurcsány Ferenc szocialista képviselő - frakciójával ellentétben - igennel szavazott egy fideszes módosító indítványra. Véletlen, vagy tudatos volt talán?
2010. február 24. szerda 16:09 - Nagy András
Mint az ex-kormányfő legfrissebb blogbejegyzéséből kiderül, Gyurcsány Ferenc felelőssége teljes tudatában szavazott Orbánékkal, ám mindez korántsem jelenti, hogy a szegfűt narancsra cserélte volna.

Az „A holokauszt tagadásról” című virtuális eszmefuttatásában ugyanis egyértelművé teszi: a holokauszt tagadásáról szóló Btk. szigorítás végszavazása előtt csak azért nyomott igent a Fidesz azon módosítójára, amely a kommunista diktatúra bűneinek tagadására is kiterjesztette volna a törvényt, hogy még véletlenül se vethesse rá senki, hogy nem akarja büntetni a letűnt rezsim kegyetlenségeinek cáfolását.

A T. Ház tegnap késő délután szavazott arról a (hivatalosan Mesterházy Attila által jegyzett, ám korábban Gyurcsány által is ambicionált) szocialista indítványról, amely a Büntető Törvénykönyv (Btk.) módosításával háromtól öt évig terjedő szabadságvesztéssel sújtaná a holokauszt nyilvános tagadását.

Ennek kapcsán a Fidesz módosítást, a módosítás kapcsán pedig név szerinti szavazást kezdeményezett. Az ellenzéki párt szerette volna, hogy a készülő törvénycikkbe a nemzetiszocialista rezsim bűnei mellett a kommunista rendszerek vétkeinek tagadása is büntetendő tételként került volna.

Ez végül nem történt meg, mert az Országgyűlés 146 igen ellenében 178 szocialista nemmel elvetette. (Heten tartózkodtak.) Az igenek táborát erősítette a jelen lévő fideszes és KDNP-s képviselőkön kívül például Kóka János SZDSZ-frakcióvezető és Gyurcsány Ferenc is.

A zárószavazáson 197 képviselő szavazott a Btk. szóban forgó szigorítása mellett, a jelen lévő Fidesz-KDNP-s képviselők egytől egyig tartózkodó álláspontra helyezkedtek, s mindössze egy honatya (netán honanya) ellenezte nyíltan a törvénymódosítás foganatosítását.

Gyurcsány a blogjában ezt a következőképp kommentálja: „helyeslem, hogy tegnap megteremtettük az ehhez szükséges törvényi feltételt”. A volt miniszterelnök úgy véli, a magyar jobboldal kisebb része menti a holokauszt tagadókat, sokan pedig mentséget és ürügyet keresnek ahhoz, hogy ne kelljen egyenesen beszélniük. Szerinte a szélsőjobb mocska fertőzi az egész jobboldalt, sőt már a társadalmi közepet is.

Mint írja, a Fidesz tegnap is csak ürügyet keresett ahhoz, hogy ne kelljen egyértelmű igent mondania a törvényre, hogy felemássá tehesse álláspontját és tartózkodhasson a szavazásnál. Mint korábban több esetben, most is az volt az érv, hogy nem lehet külön kezelni a holokauszt tagadást az egyéb diktatúrák által elkövetett embertelenségektől, ezért általában kell büntetni a népirtás és más, emberiség elleni cselekmények tényének tagadását.

Gyurcsány helyénvalónak tartja, hogy a holokauszt-tagadás mellett hasonlóan büntethető legyen valamennyi diktatúra által elkövetett embertelenség tagadása. Mint azonban megjegyzi, a szocialistáknak módot kell találniuk arra, hogy még véletlenül se vetüljön rájuk annak árnyéka, hogy nem akarják elítélni, büntetni a kommunista rezsimek által elkövetett embertelenségek tagadását, relativizálását.

Szerinte ez több, mint politikai kérdés, ez lelkiismereti ügy. „Ezért szavaztam igennel a Fidesz módosító indítványára, és végül szavaztam ismét igennel a törvény egészére.” – zárja bejegyzését a Magyar Köztársaság hatodik miniszterelnöke.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Ervin Egon
2010. február 24. 18:39
Azért nehéz ügy ez. Hol húzódik a határ a szabad véleménnyilvánítás és az elítélendő, bűnös, a demokráciára ártalmas megnyilatkozások között? Lehet, hogy egyszer '56-ot nyilvánosan ellenforradalomnak minősíteni is büntetendő lesz? Valójában mekkora büntetést érdemel, aki tagadja a nácik (és itthoni elvbarátaik) elvitathatatlan emberiség elleni bűneit?
helix
2010. február 24. 16:58
Azért nem szavazták meg s szocik a módosító indítványt, mert különben a fél rokonság mehetne a sittre.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását