2024. április 20. - Tivadar

Minden Mancuso ellen volt

Rosszabbul nem nagyon alakulhatott volna Julia Mancuso számára az alpesi sízők szerdai versenynapja a vancouveri téli olimpián, miután önhibáján kívül szinte minden esélyét elvesztette címének megvédésére női óriás-műlesiklásban.
2010. február 25. csütörtök 15:26 - HírExtra
A vancouveri játékokon két ezüstérmet szerzett Mancuso 18.-nak kezdhetett neki a nagy köd miatt rendkívül rossz látási viszonyok között megrendezett első futamnak, ám 50 mp-cel később a pályamunkások jelezték neki, hogy álljon meg. Előtte ugyanis Lindsey Vonn bukott a pálya alsó szakaszán, s esése után nem tudta elhagyni a pályát, így félő volt, hogy honfitársa nekimegy, vagy ütközik a Vonn segítségére siető pályamunkások valamelyikével.

A 25 éves Mancusónak nem volt mit tennie, lassan lesíelt a célba, ahonnan motoros szánnal visszavitték a rajthoz, hogy újra próbálkozzon. Ha ez nem lett volna elég, a starthelyen újabb problémákba ütközött, mivel nem tudta felmutatni rajtengedélyét, melyet valaki a célban elvett tőle, ezért egy ideig nem engedték elindulni. Végül 31.-ként elrajtolt, ám akkorra már a körülmények alaposan megváltoztak, a hó a melegedés miatt lelassult, s csak a 18. lett 1.30 mp hátránnyal az osztrák Elizabeth Görgl mögött.

"Egészen hihetetlen, ami történt, ilyennek nem szabadna előfordulnia egy olimpián - nyilatkozta, miután kisírta magát siklását követően. - Annyi mindent lehetett volna tenni, ha például egyből szólnak, amikor látták, hogy elesett, akkor 10 mp után megállhattam volna, és szépen visszamehettem volna a rajthoz, de 50 mp után! Ez olyan, mintha atlétikában valakinek 400 méter lefutása után szólnak, hogy újra kell rajtolnia."
A probléma abból adódott, hogy a rossz idő és a rengeteg induló miatt a rendezők úgy döntöttek: már az elejétől egypercenként indítják a versenyzőket egymás után, így amikor Vonn bukott, Mancuso szinte azonnal nekivágott a pályának.

Az eset nagy vitát váltott ki, ugyanakkor Atle Skaardal versenyigazgató szerint mindenben helyesen jártak el.

"Nem látom okát, miért kellett volna az első futamot is elhalasztani - reagált az ezt firtató kérdésre Skaardal kevéssel azután, hogy a második futamot egy nappal későbbre halasztották. Mancuso esetéhez annyit fűzött csak hozzá, hogy az amerikait nem lehetett korábban megállítani.

Mancuso mellett a lesiklásban győztes, kiesése előtt a legjobb részidőt produkáló Vonn is rosszul érezte magát.

"Nagyon sajnálom, tudom, hogy Julia nagyon csalódott, s talán rám is mérges, de elhihetik, hogy nem akartam elesni" - mondta Vonn, aki amúgy bukásánál eltörte a kisujját.

Az óriás-műlesiklás 2. futamát magyar idő szerint 18:30 órától rendezik meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását