2024. május 2. - Zsigmond

Régészeti valóságshow indul Pompejiben

Látványásatás keretében, az érdeklődők szeme láttára tárják fel márciustól a "Szűzies szerelmesek" házát Pompejiben.
2010. február 28. vasárnap 07:09 - HírExtra
A házat, amely a nevét egy szűzies csókot váltó szerelmespárt ábrázoló dombormű után kapta, 1987-ben találták meg, ám eddig a publikum nem láthatta - olvasható a Discovery Channel (http://www.discovery.com) hírei között.

"Ez az első épület, amelyet sokéves szünet után feltárunk Pompejiben. A látogatók figyelemmel kísérhetik az ásatás folyamatát, amelynek során a városlakók napi életéről árulkodó tárgyi emlékek kerülnek elő" - hangsúlyozta Marcello Fiori, Pompeji operatív ügyeinek biztosa.

A ház, amely a Kr.u. 79-ben a Vezúv kitörése által elpusztított Pompeji egyik legszebb épülete, a Via dell,Abbondanza északi oldalán található. Ez a város főutcája volt, mely a fórumtól a Sarnói kapuig tart. Nevét az utcán található kút után kapta, amelyen a bőséget jelképezi a tele kosarat tartó női alak. A 600 méter hosszú út mentén sorakozott a legtöbb kézműves manufaktúra, kis üzlet, kocsma.

A házban, amely egy tehetős pék tulajdonában volt, már feltárták az óriási sütőkemencét. Az épület hátsó traktusában a régészek hét öszvér csontvázát találták meg, a szerencsétlen teremtmények a vulkánkitöréskor pusztultak el. A régészek feltárták a kertben azt a hatalmas ciszternát is, amely a pékséget látta el vízzel, s az ásatások során napvilágra kerültek már a mozaikpadlók és csodálatos freskók.

"Ezek a leletek bizonyítják, hogy milyen tehetős közösség lakta a várost a tragédia időpontjában" - emelte ki Antonio Varrone ásatásvezető régész.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását