2024. április 20. - Tivadar

Az amerikai kontinenst is gigászi földrengés súlythatja

Észak-Amerika északnyugati részét bármikor a chileihez hasonló, erős földrengés sújthatja - figyelmeztetnek amerikai tudósok. A Pacific Northwest néven ismert régió felöleli a kanadai Brit Columbia tartományt, valamint az Egyesült Államokban Washington és Oregon államokat.
2010. március 3. szerda 20:30 - HírExtra
Kutatók szerint ezt a régiót sújthatja bármikor erős földrengés a csendes-óceáni partvonaltól mintegy 80 kilométerre található törésvonalból kiindulva. A régió három metropolisza, a 3,3 milliós Seattle, a 2,3 milliós Vancouver, valamint a 2,2 milliós Portland is komoly károkat szenvedne egy feltételezett földrengés esetén.

A kutatók egy 9-es erősségű földmozgást szimuláltak számítógépen, és megállapították, hogy a feltehetően 2-5 percig tartó rengés hatására a régióban számos gyengébb épület összeomlana, valamint autópályák és hidak rongálódnának meg súlyosan.

A tudósok azt is valószínűsítik, hogy a rengést erős szökőár követné, jelentős károkat okozva a tengerparti településeken. "A Pacific Northwest régióban hosszú geológiai története van a chileivel azonos típusú földrengéseknek" - mondta Brian Atwater. Az amerikai földtani intézet geológusa hangsúlyozta: "Nem az a kérdés, hogy lesz-e itt földrengés, hanem csak az, hogy mikor".

Legutóbb 1700-ban volt a térségben nagyon jelentős - 9-es erősségű - földrengés, nyomában 9-12 méteres hullámokkal, melyek még a japán partmenti falvakban is károkat okoztak. A Washington állambeli Olympia közelében 2001-ben 6,8-as erősségű rengés történt, de áldozatot nem követelt.

Chris Goldfinger, az Oregon Állami Egyetem professzora Brian Atwaternél konkrétabban fogalmaz: szerinte 80 százalék esélye van annak, hogy a következő 50 évben nagy erejű földrengés indul ki a törésvonal déli végének környékéről, Dél-Oregon és Észak-Kalifornia partjai közelében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását